Çocuk allerji-immunoloji kliniğine solunum yolu alerji semptom ve kliniği ile başvuran hastaların deri prick testi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of the skin prick test of patients admitted to the pediatric allergy-immunology clinic with respiratory tract allergy symptom and clinic
- Tez No: 474626
- Danışmanlar: UZMAN FEYZA MEDİHA YILDIZ, DOÇ. DR. MAHMUT DOĞRU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: astım, alerjik rinit, çocuk, atopi, ev tozu akarı, asthma, allergic rhinitis, child, atopy, house dust mite
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş ve Amaç: Tüm dünyada artan sıklıkta görülen allerjik hastalıklarda atopinin belirlemesi önemlidir. Atopinin değerlendirilmesinde en sık kullanılan invivo yöntem deri prick testleridir. Deri testleriyle atopi belirlenerek; alerjik hastalıkların tedavisinde ilk basamak olan alerjenden kaçınma sağlanabilir. Ayrıca spesifik alerjen belirlenmesi ile diğer bir tedavi seçeneği olan immunoterapi uygulanabilir. Çevresel faktörler atopinin gelişiminde etkili olduğundan bölgesel olarak alerjen duyarlılıkları değişebilmektedir. Bu çalışmada, Çocuk alerjisi polikliniğimize solunum yolu alerjisi semptomları ile başvuran hastalardaki deri prik testi sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Aralık 2012-Aralık 2016 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Allerjisi polikliniğe başvuran18 yaşından küçük hastalar dahil edildi. Olguların demografik ve allerjik hastalık özellikleri kaydedildi. Deri testleri hastanın yaşına göre ön kol volar yüze veya sırta prick yöntemiyle uygulandı. Hastaların tam kan sayımlarındaki eozinofil yüzdeleri ve serum immunglobulin E düzeyleri ölçüldü. Hastalıklara göre deri prik testi sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 2370 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 6,33±3,22 yıldı. Hastaların %58,5 unu erkek hasta oluşturmaktaydı. Hastaların 1500'u (%66,6) astım ve 1629'u (%66,8) alerjik rinit tanısını içermekteydi. 1119 hastanın (%47,2) deri prick testinde duyarlılık saptandı. En sık 967 hastada (%40,8) ev tozu akarlarına ve ikinci sıklıkta 315 hastada (%13,3) polenlere karşı duyarlılık saptandı. Hastaları astım olanlar ve olmayanlar olarak gruplandırdığımızda gruplar arasında yaş, serum IgE değerleri, serum eosinofil yüzdeleri açısından anlamlı farklılık saptandı (p=0,001; p=0,001; p=0,008). Atopi açısından astım olanlarla olmayanları karşılaştırdığımızda astım olan 1500 hastanın 761'inde (%50,7) atopi varken astım olmayan gruptaki 870 hastanın 358'inde (%41,1) deri prick testlerinde duyarlılık saptandı. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. (p=0,001) Hastaları benzer şekilde alerjik riniti olanlar ve olmayanlar diye gruplandırdığımızda yaş açısından anlamlı farklılık (p=0,001) varken serum IgE ve eozinofil yüzdeleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,979; p=0,330). Alerjik rinit olan ve olmayan hastalar atopi sıklığı açısından değerlendirildiğinde alerjik riniti olan 1629 hastanın 818'inde (%50,2) deri prick testlerinde duyarlılık varken alerjik riniti olmayan 741 hastanın 301'inde (%40,6) deri testlerinde duyarlılık saptanırken bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p=0,001) Sonuç: Alerjen duyarlılığı bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Çalışmamızda en sık ev tozu akarlarına duyarlılık saptanmış olup diğer çalışmalarla korelasyon göstermektedir. İstanbul için en yaygın antijenin ev tozu akarları olduğu ve ikinci sıklıkta çayır polenlerinin izlediği tespit edilmiştir. Atopinin astım ve alerjik rinit sıklığını artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Prologue and aim: It is important to determine atopy among the allergic diseases that are ever more common all around the world. Most common in vivo method to investigate atopy is the skin-prick testing. By determining atopy with skin tests, it is possible to avoid the allergens which is the first step for treating allergic diseases. Furthermore, by determining specific allergens, it is possible to apply immunotherapy as an alternative treatment. Due to the fact that environmental factors affect the development of atopy, allergenic sensitivities may locally differ. In this study, we aimed the evaluation of the results of skin prick test results of patients who were admitted to our pediatric allergy polyclinic with respiratory allergy symptoms. Materials and Methods: Patients under the age of 18 years who were admitted to the Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Women's and Children's Hospital Children's Allergy Clinic between December 2012 and December 2016 were included in the study. Demographic and allergic disease characteristics of the cases were recorded. Skin tests were applied by prick method on the volar surface of forearm or patient's back according to the age of the patient. Percentage of eosinophils in complete blood count and level of serum immunoglobulin E were measured. According to diseases, skin prick test results were compared. Results: A total of 2370 patients were included in the study. The average age is 6.33 ± 3.22 years. 58.5% of the patients were male patients. 1500 (63,2%) of the patients had asthma and 1629 (68,7%) had the diagnosis of allergic rhinitis. Sensitivity was detected in the skin prick test of 1119 patients (47.2%). 967 patients (40.8%) had sensitivity to house dust mites which was the most frequent case and 315 patients (13.3%) had sensitivity to pollens which was the second most frequent case.. There was a significant difference in age, serum IgE levels, and serum eosinophil percentages between groups when patients were grouped as asthmatic and non-asthmatic. (p = 0.001, p = 0.001, p = 0.008) When we compared the patients who have asthma to those who do not have asthma on the atopy basis, 761 (50.7%) of 1,500 patients with asthma had atopy and 358 (41.1%) of 870 patients in the non-asthmatic group had sensitivity in the skin prick tests. This difference was statistically significant. (p = 0.001) There was no statistically significant difference between groups in terms of serum IgE and eosinophil percentages when we grouped patients with and without allergic rhinitis in a similar way (p = 0.001). (p = 979; p = 330). When we evaluated in terms of atopy frequency among patients with and without allergic rhinitis, 818 (50,2%) of 1629 patients who have allergic rhinitis had sensitivity in the skin prick test and 301 (40,6%) of 741 patients had sensitivity in the skin prick test, and this difference was statistically significant when sensitivity was detected in skin tests. (P = 0.001) Conclusion: Allergen sensitivity varies by region. In our study, sensitivity to house dust mites was detected most frequently which is correlated with other studies. It has been determined that the most common antigen for Istanbul is house dust mites and the second most common one is grass pollen. Atopy has been found to increase the frequency of asthma and allergic rhinitis.