Vokal kord poliplerinde, diod lazerle ve soğuk cerrahi aletlerle yapılan mikrolarengocerrahinin ses üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparıson of microlaryngosurgery applied with either diode laser or cold knife in vocal cord polyps on voice
- Tez No: 248983
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCİHAN GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Endolarendeal mikrolarengocerrahi, fonocerrahi, diod lazer, vokal polip, Endolaryngeal microlaryngosurgery, fonosurgery, diode laser, vocal polyp
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Vokal kord poliplerinde soğuk aletlerle yapılan endolarengeal mikrolarengocerrahi ile yeni bir yöntem olan diod lazerle yapılan endolarengeal mikrolarengocerrahinin ses üzerine etkisini karşılaştırmak.Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi KBB ve BBC kliniğine, ses kısıklığı şikâyetiyle başvuran vokal polipli 51 hasta dahil edildi. Tüm hastaların anamnezleri alındı, rutin KBB muayeneleri tamamlandıktan sonra larengoskopik muayeneleri yapıldı ve kaydedildi.Ses analizi, ses yalıtımlı odada, mikrofon hastanın ağzından 15 cm uzaklıkta tutularak ve 10 sn. süreli düz [a] sesi kaydedilerek yapıldı. Ses analizlerinde Fo, Jitter, Shimmer ve NHR gibi parametreler ölçüldü. Hastaya Ses Handikap Endeksi hakkında bilgi verildikten sonra anket formu doldurtuldu. Bilgiler Fonksiyonel (F), Fiziksel (Fi), Emosyonel (E) ve Toplam (T) olarak dört başlık altında kaydedildi.Geliş sırasına göre hastaların 26'sına diod lazerle ve 25'ine soğuk aletlerle endolarengeal mirolarengocerrahi uygulandı. Hem soğuk aletlerle, hem de lazerle yapılan EMC sırasında polip, vokal ligaman ve kas mümkün olduğu kadar korunarak, derin tabakalara zarar vermeden çalışılarak, vokal kord kenarında belirgin retraksiyona yol açabilecek müdahalelerden kaçınarak ve minimal derecede mukoza hasarıyla eksize edildi.Operasyondan sonraki 2-3. haftalar (birinci kontrol) ve 7-8. haftalarda (ikinci kontrol) hastaların kontrolleri yapıldı. Her iki kontrolde de larenks muayeneleriyle birlikte, ses analizleri yapılarak Fo, Jitter, Shimmer ve NHR değişkenleri ölçüldü bilgiler kaydedildi. Ayrıca Ses Handikap Endeksi formu ikinci kontrolde doldurtuldu ve değerlendirmeye alındı.Bulgular: Hem diod lazerle, hem de soğuk aletlerle yapılan endolarengeal mikrolarengocerrahi öncesi ölçülen Ses Handikap Endeksi skorları ile ameliyat sonrası ikinci kontrolde ölçülen değerler karşılaştırıldığında anlamlı fark bulundu (p0.05).Hem diod lazerle, hem de soğuk aletlerle yapılan endolarengeal mikrolarengocerrahi öncesi ölçülen ses analiz değerleri ile ameliyat sonrası birinci ve ikinci kontrolde ölçülen değerler karşılaştırıldığında ortalama temel frekans hariç diğer değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0.05).Sonuç: Vokal poliplerin tedavisinde, hem diod lazerle yapılan, hem de geleneksel yöntem olan soğuk aletlerle yapılan endolarengeal mikrolarengocerrahi etkilidir. Diod lazerin, kendi deneyimlerimiz ve literatüre göre güvenli ve etkili olmasından dolayı endolarengeal mikrolarengocerrahi dahil olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılacağını ön görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the effect of endolaryngeal microsurgery applied with cold knife and a new method diode laser vocal cold polyps on voice.Patients and Method: 51 patients suffering from dysphonia that were treated in Erciyes University Ear Nose and Throat Surgery Clinic were included in the study. The history of all patients were taken, and after routine ENT examination were done, laryngoscopic examination was performed and videorecorded.Voice analyse was performed in a soundproofed room, holding the microphone 15cm away from the patients mouth and by recording 10 seconds lasting [a] sound. Fo, Jitter, Shimmer and NHR parameters were evaluated in terms of vocal analysis. All patients were asked for to fill in a questionnaire, after being informed about the voice handicap index. The data were recorded under four main topics, that are; Functional (F), Physical (Fi), Emotional (E) and Total (T).Endolaryngeal microsurgery was performed either with diod laser or cold knife to 26 and 25 patients in order of application respectively. In both surgical techniques, the polyp was resected with protecting the vocal ligament and muscle as far as possible, working without any damage to deep layers, avoiding interventions that can cause a retraction in vocal cord surface and with minimal mucosal damage.The controls of the patients were done in 2-3.(first control), and 7-8.(second control) weeks postoperatively. In both controls, voice analyses were done after laryngeal examination and Fo, Jitter, Shimmer and NHR variables were measured and recorded. Besides, voice handicap index form was requested to the patients to be filled in again and than evaluated.Results: There was a significant difference between the voice handicap index scores that were measured preoperative and in second postoperative controls in both surgical techniques (p0.05).There was a significant difference between the voice analyse values of the two surgical techniques, when the preoperative and postoperative first and second control values are compared (p0.05).Conclusion: In the treatment of vocal polyps, endolaryngea microsurgery with both diode laser and traditional cold knife is effective. We anticipate that diode laser is going to be used in many fields, including the endolaryngeal microlaryngosurgery, as it is a safe and efficient method, based on the literature and our clinical experiences.