Koroner arter ektazisi ve insülin direnci arasındaki ilişki
The association between coronary artery ectasia and insulin resistance
  1. Tez No: 249019
  2. Yazar: SALAHEDDİN AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Ektazisi, Koroner Arter Hastalığı, İnsülin Direnci, Coronary artery ectasia, Coronary artery disease, Insulin resistance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Koroner arter ektazisi, anjiyografik olarak epikardiyal koroner arterlerde normal koroner arter çapına oranla 1,5?2 kat arasındaki genişleme olarak tanımlanmaktadır. Güncel literatür verilerine göre koroner arter ektazisinin sıklığı %1-10 arasında bildirilmektedir.KAE'nin en sık nedeni ateroskleroz olmakla birlikte aterosklerozun tespit edilemediği olguların etiyolojiside tam olarak aydınlatılamamış olup pek çok farklı etkenden söz edilmektedir. İnsülin direnci varlığında serbest oksijen radikallerinin arttığını; azalmış antioksidan kapasite nedeniyle özellikle vasküler dokularda oksidatif hasarın oluştuğu ortaya konmuştur. KAE'de önemli bir yere sahip olan aterosklerozun insülin direnci varlığında gelişebildiği bilinmektedir. Bu nedenle KAE ile insülin direnci arasında bir ilişki olabileceği de söylenebilir.Bu çalışmanın amacı, koroner anjiyografide KAE saptanan hastalarla normal koroner arterleri ve tıkayıcı koroner arter hastalığı olan hastalarda açlık glukoz ve insülin sevileyelerini ölçerek KAE' de insülin direncinin rolünü incelemektir.Çalışmaya 46 KAE, 46 KAH ve 40 tane normal koronerleri olan hasta alındı. Üç grup arasında ortalama glukoz seviyeleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. Fakat normal seviyelerde olmakla birlikte, ortalama insülin ve HOMA-IR seviyeleri her üç grupta farklılık göstermekteydi. İnsülin seviyesi KAE grubunda en yüksek iken normal koronerlere sahip hasta grubunda ise en düşük düzeydeydi ve bu fark istatiksel olarak anlamlı idi. Yine, HOMA-IR seviyesi KAE grubunda en yüksek iken normal koronerlere sahip hasta grubunda ise en düşük düzeyde olup bu düzeyler arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı idi. Ayrıca, KAE ve KAH grupları arasındaki insülin ve HOMA-IR seviyelerinde de istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu. Fakat KAH ve normal koroner grupları arasındaki insülin ve HOMA-IR seviyeleri KAH grubunda daha yüksek tespit edilmekle birlikte istatistiksel olarak anlamlı seviyelere ulaşmadığı görüldü. Gruplar arasındaki insülin direnci oranları karşılaştırıldığında KAE ve KAH arasında insülin direnci varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur; KAE ve normal koronerlere sahip hasta grubunda ise istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. Benzer şekilde KAH ve normal koronerler sahip hasta grubu arasında insülin direnci oranlarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir.Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar, insülin direncinin endotelyal hücrelerde NO metabolizmasını etkileyerek KAE patofizyolojisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery ectasia(CAE) is defined as 1.5-2 times dilation of epicardial coronary artery diameter on angiography compared to normal coronary artery. The incidence of coronary artery ectasia is %1-10 according to the recent literature.Even though atherosclerosis is the main cause of CAE, there are various factors to be charged with the etiology of this disease in the absence of atherosclerosis. Increased free oxygen radicals in the presence of insulin resistance; oxidative damage due to decreased antioxidant capacity patricularly in vascular tissues have been demonstrated. It?s known that atherosclerosis, which has very important role in CAE, can develop in the presence of insulin resistance. Therefore, there may be a relationship between CAE and insulin resistance.The aim of this study is to investigate the role of insulin resistance in CAE by measuring glucose and insulin levels in patients who have CAE on coronary angiography and having normal coronary arteries or occlusive coronary artery disease.46 patients with CAE, 46 patients with CAD and 40 patients with normal coronary arteries were included in to the study. There were no significant statistical difference among the glucose levels of three groups. However, even though being within normal levels, mean insulin and and HIMA-IR levels were different among three groups. Insulin level was highest in CAE group and lowest in normal coronary artery group and this difference was significant statistically. HOMA-IR level was highest in CAE group and lowest in normal coronary artery group and this difference was also significant statistically. Besides, there was a significant difference at insulin and HOMA-IR levels between CAE and CAD groups. Despite insulin and HOMA-IR levels were higher in CAD group compared to normal coronary group, this was not reached statistic significancy. In comparison with insulin resistance, no significant difference was found between CAE and CAD groups. However there was a significant difference between CAE and normal coronary artery groups. Similarly, a significant difference was found between CAD and normal coronary groups.The results of the study indicates that insulin resistance may play a role in pathophysiology of CAE by influencing NO methabolism in endothelial cells.