Meslek lisesi öğrencilerinin kariyer değerlerine ilişkin algılarının incelenmesi [İstanbul ili Tuzla ilçesi örneği]
A study of determining the career anchor preceptions of occupational school students
- Tez No: 249054
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Değerleri, Career, the Career Anchors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmanın ana amacı Meslek Lisesi öğrencilerinin kariyer değerlerine ilişkin algılarının belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla: öğrencilerin kariyer değerlerini algılama dereceleri ve algılama dereceleri arasında anlamlı farklılık bulunup bulunmadığı açısından cevap aranmıştır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu, 2009?2010 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli Tuzla İlçesinde ki meslek liselerinde eğitim alman öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında Aktaş (2004) tarafından geliştirilen ölçekten yaralanılmıştır. Anketten elde edilen verilerin güvenirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlıkları (Cronbach Alpha katsayıları) hesaplanmıştır.Araştırmaya katılan grupların kişisel özellikleri ile ilgili verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Grubun kariyer değerlerine ilişkin algılarının belirlenmesi amacıyla deneklere yöneltilen 34 adet ifadede araştırmaya dahil edilen grubun görüş farklılıklarının test edilmesi için bağımsız grup T Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda, öğrencilerin cinsiyet, sınıf seviyesi, yaş ve memleketlerine göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the career anchors perceptions of occupational school students. For this purpose: To find out the answers of students career anchors perception degrees and if there is a significant differences between this perception degrees or not. In this study the issues related to resources, and the factual data were examined carefully.The research study group consist of students who takes education from occupational school in 2009-2010 academic year at Istanbul Tuzla. This is a scanning type research. The scale which is developed by Aktaş ( 2004) were used to collect the data for the research. For reliability of the data obtained from surveys done in the SPSS statistical analysis program for internal consistency (Cronbach's Alpha coefficient) was calculated .The frequency and percentage calculations have been made to resolve the data from related personal characteristics of groups in the survey. To find out the career anchors perceptions of the students 34 research statements were used and the data was analyzed through with an independent T test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Post Hoc complementary technique as applied Scheffe test and the results are evaluated.As a result of the research, it is found that there is a meaningful difference between answers for the students' gender, grade level, age and hometown.