Öğretmenlerin iş tatminlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
The sdudy of teacher job satisfiction throgh varios variables
- Tez No: 249058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İş tatmini, Öğretmen, Eğitim, Job satisfaction, Teacher, Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, devlet okullarında çalışan öğretmenlerin iş tatminlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında tabakalama yöntemi ile İstanbul Avrupa yakasının Bakırköy , Bağcılar , Zeytinburnu , Bahçelievler ilçelerinde resmi kurumlarda görev yapan öğretmenlerden oluşmaktadır.Öğretmenlerin seçiminde kümeleme örneklem yöntemi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda 200 öğretmen (105 erkek , 95 bayan ) ulaşılmıştır.Anketlerde öğretmenlerinin iş tatminlerini belirlemek amacıyla önce kişisel sorular yöneltilmiştir. İkinci bölümde iş arkadaşları , amir ,ücret, işin kendisi , çalışma koşulları ,örgüt ve yönetim, gelişim , maaş , çalışma saatleri, iş güvencesi gibi unsurlarla ilgili sorular kullanılmıştır.Neuberger tarafından geliştirilen iş tatmini ölçeği kullanılmıştır. Araştırma ile okullardaki öğretmenlerin iş tatminleri araştırılmış ve bu amaca ilişkin bulgular cinsiyet, yaş,öğrenim durumu, mezun olunan okul, görev yapılan kurum, meslekteki kıdem, görev yapılan kurumdaki konum,çalışılan kurumun imkanları, medeni durum ,çocuk sahibi olma durumu, ,eşin mesleği , oturulan ev, gelir durumu değişkenleri açısından ortaya konmuştur.Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin bütünüyle önemli gördükleri iş güvencesi ve çalışma saatlerinden tatminkar oldukları görülmektedir. Ayrıca öğretmenlerin işin doğrudan kendisi ile ilgili unsurlardan tatminkar oldukları; buna karşın doğrudan işin kendisi ile ilgili olmayan unsurlardan daha az tatmin oldukları görülmektedir. Öğretmenlerin göreceli olarak en fazla önem verdiği unsurların kurumlarındaki uygulamaların adil olması, yönetimin insancıl ve şeffaf olması, yaptıkları işe saygı duyulması olmuştur. Öğretmenlerin göreceli olarak en az önem verdiği içsel unsurlar ise kendi başlarına çalışma imkanına sahip olma ve yöneticilerinin yetkin olmasıdır. Öğretmenlerin içsel unsurlar içerisinde de bütünüyle tatmin oldukları herhangi bir unsurun bulunmadığı görülmektedir.Araştırma sonuçları çoğu tatmin unsurun öğretmenlerin tatmin düzeyinin yüksek olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Ancak öğretmenlerin tatmin düzeyinin en yüksek olduğu unsurlarda bile tatmin düzeyi öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak seviyede değildir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to investigate the work satisfaction of state school teachers. The study group consists of teachers from Bakirkoy, Bagcilar, Zeytinburnu, and Bahcelievler neighborhoods of Istanbul in the 2009-2010 school year. In selection of the teachers, random sampling method was applied. At the end of the research two hundred teachers (105 male and 95 female) were surveyed about their job satisfaction.In these surveys, teachers were asked personal questions first. In the second part, questions about their colleagues, seniors, pay, actual work, work conditions, team and management styles, working hours, job security were addressed and Neuberger?s job satisfaction scale was applied to these results. After calculating the frequencies and the percentages about the general structure of the group; Anova, Post Ad-Hoc LSD, Independent Group T-Test, Kruskal Wallis, Post-Hoc-Tamhane, Non-Parametric Mann Whitney-U test were used to observe whether job satisfactions changes depending on the variables used. Through this research, job of satisfaction of teachers from different backgrounds such as gender, age, education level, school studied, school worked, rank at the job, rank and work conditions at the school worked, marital status, parenthood, spouse?s job, the house lived in and personal income.As a result, all teachers were found to be satisfied in terms of job security and hours. In addition, teachers are also satisfied with the activities that are directly related to their job; however, they were found to be less satisfied with indirect activities. The most important variables in job satisfaction were identified as follow, fair treatment, transparent and humanly treatment of the management, and respect for their work. The least important internal factors were found as the ability of working independently, and having competent managers. It was also discovered that there were no single factor that all teachers were happy about.Finally, most of the research findings prove that teachers have high satisfaction levels. However, even in the areas that the teachers are highly satisfied, they are still not as satisfied as they would expect to be.