Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 'Mürebbiye' adlı eseri üzerine sözdizimi (sentaks)incelemesi
Syntax study on Hüseyin Rahmi Gürpinar's 'Mürebbiye'
  1. Tez No: 249078
  2. Yazar: GAMZE DİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADİ HINCAL NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sentaks, Söz dizimi, Kelime grubu, Cümle Bilgisi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Dil düşünce ve duyguları yansıtan, maddi ve manevi değerlerin kuşaktan kuşağa aktaran, milleti millet yapan en önemli unsurlardan biridir.Kelime gruplarını ve cümleleri inceleyen bilim dalına söz dizimi (sentaks) denir.Yapmış olduğumuz bu çalışma Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ?Mürebbiye? adlı romanın kelime grupları, cümle türleri ve cümle tahlilleriyle oluşturulmuş söz dizimi çalışmasıdır. Çalışmamız ?Önsöz, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri, Kelime Grupları (I. Bölüm), Cümle ve Cümle Türleri (II. Bölüm), Cümle tahlilleri (III. Bölüm), Sonuç ve Değerlendirme ile Kaynaklar? şeklinde düzenlenmiştir.Romandaki kelime grupları ve cümleler çeşitli yönleriyle ele alınmış ve örneklerle açıklanmıştır. Konu ile ilgili olarak dilcilerin görüşlerine yer verilmiştir.Bu çalışma ?Kelime grupları, cümle ve çeşitleri, cümle tahlilleri şeklinde üç ana başlık altında toplanmıştır. Çalışma sırasında yararlandığımız kaynakların bibliyografyası son bölümde verilmiştir. Konu ile ilgili görüşlere ?Sonuç ve Değerlendirme? başlığı altında yer verilmiştir. Dilcilerin kelime grupları ve cümleler bahsinde birleştikleri ve ayrıldıkları hususlar belirtilmiştir. Bazı kaynaklar dışında dilcilerin bir metot birliğinin olmadığı böylece görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Language is one of the most important basics reflecting thoughts and feelings, passing material and spiritual values from generation to generation and making a nation a real nation .Syntax is a scientific field which can be described as the rules of grammar that are used for ordering and connecting words to form phrases or sentences.This work is a study of syntax consisting of the word groups ,sentence types and sentence analyze of HUSEYIN RAHMI GURPINAR `s novel titled ` MUREBBIYE? This study is formed as `Preface, Huseyin R.Gurpinar?s Life, His Literary Character and His Works , Word Groups ( Chapter 1 ), Sentence and Sentence Types (Chapter 2 ) , Sentence Analyze ( Chapter 3 ), Conclusion and Evaluation.The word groups and sentences in the novel have been analyzed in different aspects and explained with examples.The views of the linguists on the topic have been added .There are 3 main titles in this study :? Word Groups ,Sentence and Its Types, Sentence Analyze. ?In the last chapter you can find all the references and resources that helped with this study . The views on the topic are available under the title of ` Conclusion and Evaluation?. We have also included the points where linguists agree or disagree about the topics of word groups and sentences. It is clear that linguists don?t have a common method except for some resources.Keywords : Syntax, word group