Turizm işletmeleri arası ilişkilerin örgütsel ve hukuki olarak değerlendirilmesi
The jural and organizational assessment of the relations among tourism enterprises
- Tez No: 249079
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tourism Administrations, the Structure of Tourism Managements, Tourism and Law, Hotel, Tour Operator, Travel Agency
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Dünya ekonomisine önemli oranda gelir getirerek olumlu katkıda bulunan turizm sektörünün, bu başarısındaki temel etken olan ve turizm sektörünün yapısını oluşturan işletmelerden Tur Operatörü, Seyahat Acentesi ve Otel İşletmeleri incelenmiştir. Bu araştırmada özellikle üç işletmenin turizm sürecini gerçekleştirirken birbirleri arasında ortaya çıkan örgütsel ve hukuksal ilişkiler araştırılmıştır. Araştırmada, konuyla ilgili kaynak taraması yapılarak çeşitli yazar, kitap, makale, kanun, yönetmelik, tüzük ve AB standartları da incelenerek araştırmaya eklenmiştir. Bu araştırma sonucunda bu üç işletme arasında önemli oranda örgütsel ilişkinin varlığı tespit edilmiş olup hem üç işletme hem müşteriler hem de hukuki açıdan önemli ilişkilere ulaşılmıştır.Anahtar kelime: Turizm İşletmeleri, Turizm İşletmelerinin Yapısı, Turizm Hukuku, Seyahat Acentesi, Tur Operatörü, Oteller.
Özet (Çeviri)
The main factor in the success of the tourism sector which contributes in a positive way the world?s economy; the legal entities of Tour Operator, Travel Agency and Hotels have been examined. In this study, while practicing tourism operation organizational and legal relations between these trio managements have been especially examined. The literature was searched and different authors, books, articles, laws, regulations, statues and EU standards are examined and added.