Örgüt kültürü ve İNG Bank örneği
Organizational culture and the case of İNG Bank
- Tez No: 249084
- Danışmanlar: DOÇ. NAFİZ TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Örgüt Kültürü Değişimi, Nitel Yöntemler, Culture, Organisational Culture, Organisational Change, Qualitative Methods
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Örgütler insanlardan oluşan küçük birer toplumsal örnekler olarak düşünülebilir. Dünyadaki farklı toplumların farklı kültürlere sahip olması gibi, her bir örgütün de kendine has farklı bir kültürü vardır. Kültür, örgütün çevresinde yaşanan çeşitli değişikliklere karşı ayakta kalmasını ve varlığını sürdürmesini sağlayan en önemli örgütsel unsurdur.Günümüzde çok hızlı değişen ekonomik, teknolojik ve toplumsal koşullar örgütleri ve dolayısıyla da örgüt kültürlerini değişime zorlamaktadır. Örgütsel değişim konusunda örgüte kültür açısından yaklaşmak, örgüt kültürü ve özelliklerini çözümlemek, örgüt kültürü değişimini farklı açılardan ele almak karşılaşılan sorunları azaltmak ve değişim sürecinin başarıyla sonuçlandırılması açısından önemlidir. Yapılan bu çalışmada, örgüt kültürü ve örgütsel değişim, performans ve verimlilik gibi kavramlar açısından değil, örgüt kültürünü oluşturan değerler, semboller, öğeler ve sınıflandırmalar açısından değerlendirilmiştir.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, örgüt, kültür, örgüt kültürü kavramları çeşitli boyutlarıyla açıklanmış, ikinci bölümde örgüt kültürü değişimi konusu ele alınarak değişime neden olan faktörler, değişimin evreleri, ilkeleri, yönetimi, örgüt kültürü etkileşimi incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise bütüncül bir yaklaşımla ve nitel yöntemlerle değişim ve örgüt kültürü etkileşiminin bir banka örgütünde incelenmesi ve örgüt kültürü değişiminin değerlendirmesi yapılmıştır. Buradan toplumsal, ekonomik ve teknolojik değişimlerin örgütleri önemli ölçüde etkilediği ve bu süreçte örgüt kültürünün de değiştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organisations can be regarded as small social models that consist of human beings. Each organisation has its own different culture as different communities in the world have different cultures. Culture is the most essential organisational factor that ensures the survival of an organization despite the changes in its environment.Today economic, technological and social conditions that change rapidly force organisations and organisational cultures to change. Approaching to organisation from the aspect of culture about organisational change, analysing organisational culture and its features, dealing with organisational culture change from different points are of great importance to decrease encountered problems and to make the change process result in success. In this study, organisational culture and organisational change are evaluated not according to the concepts such as performance and efficiency, but according to the values, symbols, items, and classifications that form organisational culture.This study is composed of three main parts. In the first part, the concepts of organisation, culture and organisational culture are explained in various points. In the second part, by dealing with the matter of organisational cultural change, the factors causing the change, the phases, principles, directions of change and the interaction of organisational culture are examined. In the third and the last part of the study, the change and interaction of organisational culture in a bank organisation are analysed with a holistic approach and qualitative methods, and organisational cultural change is assessed. In this respect, we come to the conclusion that social, economic, technological changes affect organisation to a great extent and the organisational culture also changes in this process.