Termal turizm işletmelerinde hata ve hilelerin önlenmesinde belge sisteminin önemi ve bir uygulama
The importance of documentation system to prevent the mistakes & frauds in thermal tourism enterprises and an application
- Tez No: 249198
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİS KALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Termal turizm işletmeleri, hata ve hile, işletme belge sistemi, Thermal tourism enterprises, error and fraud, accounting documentation system
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Artan rekabet ortamında işletmelerin belirlenen amaçlarına ulaşabilmesi başarılı bir yönetim ile gerçekleştirilebilir. Yönetimlerin başarısı, zamanlı ve doğru kararlar alabilmelerindeki etkinliklerine bağlıdır. İşletmede etkin bir bilgi sisteminin kurulmasıyla doğru bilginin elde edilmesi alınan kararların işletme amaçları doğrultusunda olmasına katkı sağlayacaktır.Termal turizm işletmelerinin emek yoğun hizmet sunmaları , pek çok gelir merkezlerine sahip olmaları, birim değeri yüksek ve herkesin kullanabileceği ürünlerin satışını yapmaları, bu işletmelerde çalışanların hata ve hile yapma olasılıklarını artırmaktadır. Bu nedenle termal turizm işletmelerinde, hata ve hileleri önleyici bir kurumsal bilgi sistemi çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin denetlenmesi daha önemli hale gelmektedir.Bu çalışmada Kırşehir ilinde faaliyet gösteren Grand Hotel Terme işletmesinde çalışanların hata ve hilelerini önlemede işletme belge sisteminin etkinliği araştırılmış ve elde edilen bulgular ışığında işletmenin mevcut belge sistemindeki açıklar tespit edilerek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In an increasingly competitive environment, determined goals of the businesses can be accomplished with a successful management. The success of the management is up to their timely and accurate desicion-making activities. Obtaining accurate information by the establishment of an effective information system will contribute to the objectives of the business.As thermal tourism enterprises are labor-intensive, have a lot of revenue centres and sell products that have high unit values and that anyone can use, the possibility of error-making and fraudulent behaviour of the workers increase in these businesses. Therefore, the inspection of the activities within a framework of an institutional information system to prevent errors and fraud in thermal tourism enterprises is becoming more and more important.In this study, the effectiveness of the accounting documentation system in preventing errors and fraud of the employees working in Grand Hotel Terme operating in Kırşehir (Turkey) has been investigated and in the lights of the findings, the deficiency of the current accounting documentation system has been determined and suggestions have been made.