Orta öğretim kurumlarında şiddet olgusu; Ankara Sincan örneğinde öğrencilerin eğitim önceliklerinin şiddet eğilimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Violence fact on the public high schools ;examining of the effect of students? education priorities on the tendencies to violence in example of Ankara Sincan
- Tez No: 249240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: School violence, anger, education priorities, school climate, academic success, school discipline, student-parents interaction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada Orta Öğretim kurumlarında görülen şiddet olgusunun öğrencilerin eğitim ve öğretim önceliklerine etkisi incelenmiştir. Ankara'nın Sincan özelinde iki farklı okul öğrencileri araştırılmıştır. Araştırmanın temel amacı okul şiddet eylemlerine neden olan temel değişkenleri belirlemektir. Ayrıca diğer amaçlar ise okullardaki şiddetin okul iklimi, cinsiyet, akademik başarı, öğrencinin ebeveynle iletişimi ve kişinin öfke düzeyi ile ilişkilerini sorgulamaktır. Klasik Lise ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin karşılaştırılarak öğrencilerin maruz kaldıkları şiddetin iki farklı düzlemdeki görünümü incelenmiştir.Araştırmanın örneklemini 54 Klasik Lise ve 71 Anadolu Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 125 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplamak amacıyla anket formu ile ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzları Ölçeği? birlikte uygulanmıştır. Verilerin analizinde T testi, varyans analizi (anova) ve ki kare testi kullanılmış, 0, 05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır.Araştırma sonuçları öğrencilerin maruz kaldığı şiddet eylemlerinin okul türü, cinsiyet ve sınıf düzeyi bazında belirgin bir biçimde değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bunun yanında öğrencilerin akademik başarı düzeyleri özellikle ebeveynlerin eğitim düzeyi başta olmak üzere, gelir seviyesine ve okul türlerine göre önemli oranda farklılaşmaktadır. Öğrencinin sınıf kademeleriyle okul kurallarını algılama biçimlerinin ilişkili olduğu görülmüştür. Aynı şekilde algılanan şiddet olayları ile öğrencinin okuduğu program (alan) türü arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Öğrencilerin öfke düzeyleri, okul türüne ve cinsiyet özelliklerine göre fazla değişmemesine karşın şiddet olaylarında ve akademik başarı durumuna göre önemli oranda değişkenlik gösterdiği, bir diğer araştırma sonucudur.Anahtar Kavramlar; Okul Şiddeti, Öfke, Eğitim Öncelikleri, Okul İklimi, Akademik Başarı, Okul Disiplini ve Öğrenci-Ebeveyn İletişimi.
Özet (Çeviri)
It was examined that violence effect on the public high school students? education priorities in this study. The students of two public high schools were researched in Sincan example in Ankara. The main aim of this study is to determine what the basic changeables that cause to school violence are. Meanwhile other aims are to investigate relations between violence on the school and school climate, gender, academic success, parents-students interaction, the level of person?s anger. The Students of Anatolie High School and Classical High School, who were subjected to violence, and whose aspects of two different appereances were examined.The sampling is consisting of total 125 students of whom 54 are Classical High School students and 71 are Anatolian school students.In order to investigate the anger levels and anger expressions of students? State-Trait Anger Scale (STAS) was utilized. Apart from these tools, a questionnaire was administered in order to obtain demographic data from students. In accordance with the purpose of the study, data were analyzed with ?t? test and one-way onava test.The findings are below:School violence facing students? problems significantly differs according to school type variation, gender and school level. Meanwhile academic successes of students differ according to level of income, school type and especially level of parents? level of education.In the research it was observed that it is related to the levels of students? and perceiving forms of school rules. In the same way it was determined that it is related to perceived violence facts and academic fields of students. Altough the levels of anger of students are not different according to gender and school type. It has become different according to academic success and violence facts importantly.