Yaratıcı dramanın İngilizce konuşmaya ve tutuma etkisi
The effect of creative drama on speaking English and students? attitudes towards speaking English
- Tez No: 249356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERİÇ TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Tutum, İngilizce Konuşma, Creative Drama, Attitudes, Speaking English
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırmanın amacı, yaratıcı dramanın İngilizce konuşma becerisi ve öğrencilerin İngilizce konuşmaya karşı tutumlarına etkisini araştırmaktır.Araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneme modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Bolu İl, merkezinde bulunan bir Anadolu Lisesi öğrencileri oluşturmuştur. Deney ve kontrol grupları yansız olarak belirlenmiştir.Öğrencilerin konuşma seviyeleri ve İngilizce konuşmaya karşı tutumları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmek amacıyla her iki gruba ünite öncesi ve sonrasında konuşma sınavı ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Ünite süreci 4 hafta sürmüştür.Elde edilen verilerin istatistiksel yorumlamasında SPSS istatistik programı u, kullanılmış, temel istatistiksel işlemlerin yanında gruplar arasında anlamlı farklılık olup olmadığı bağımsız t testi ve eşleştirilmiş gruplar t testi kullanılmıştır. Araştırmanın tümünde anlamlılık düzeyi olarak 0.05 alınmıştır..Uygulama süreci, araştırmacının kendisi tarafından gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu öğrencilerine ders kılavuz kitabında önerilen yöntem ve teknikler uygulanmıştır. Kontrol grubunun aksine, deney grubunda önerilen aktivitelerin yanı sıra drama uygulamaları yer almıştır. Uygulama ortamı olarak öğrencilerin rahat etmelerini sağlayacak okulun salonu kullanılmıştır. Kontrol grubunda ise sınıf ortamı kullanılmıştır.Elde edilen verilere göre deney ve kontrol gruplarının sontest başarı puanları ve son tutum puanları açısından deney grubu lehine anlamlı faklılıklar belirlenmiştir. Buna göre drama yönteminin geleneksel yöntemlere göre öğrenci başarısında daha etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of creative drama on speaking English and students? attitudes towards speaking EnglishResearch is designed according to experimental model with pre and post test control group. Research sample composed of students from a Anatolian High School in Bolu. Experiment and control groups are determined impartially.In order to determine whether there were any remarkable in the speaking english level and students? attitudes towards speaking English among the students , speaking test and attitude test were applied before and after the unit.The unit period continued for four weeks.In the statistical analysis of the collected data the SPSS statistics program was used and in addition to the primary statistical calculations, in order to determine the remarkable differences between the groups, an independent t-test and a paired ?samples t-test were applied.In all the research the significance level was accepted as 0.05.All the application were made by the researcher. The advised methods and techniques in the course book were applied by the teacher to the students of control group. Unlike the control group, in addition to the the methods and techniques recommended, drama activities were also applied to the experiment group.As the practice space spacious place were chosen for experiment group. Classroom enverimont was used for control group.According to the acquired data, as a result of the final speaking test and attitude scale taken by both the experiment and control groups, some significant differences positive on the part of the experiment group were noted.Accordingly, it can be claimed that in comparison with the traditional methods drama is more influential.