Okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Uşak ili örneği)
To examine the relation between pre school teachers? problem solving abilities and teaching attitudes (Uşak city sample)
- Tez No: 249369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme, tutum, öğretmenlik tutumları, Problem solving, attidues, teaching attidues
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğretmenlik tutumlarının belirlenmesi ve okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma tarama modelli bir çalışmadır. 2008-2009 öğretim yılında Uşak İl merkezinde bulunan ilköğretim okullarında ve anaokullarında görev yapan 96 okul öncesi öğretmeni araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur.Araştırma verilerinin elde edilmesinde, araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu?, öğretmenlerin problem çözme becerilerini ölçmek için Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen, Şahin ve Şahin (1993) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Problem çözme Envanteri (PÇE)? ve öğretmenlik tutumlarını belirlemek için de Bilgin (1996) tarafından geliştirilen ?Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öğretmenlik Tutumları Ölçeği? kullanılmıştır.Verilerin analizinde, ilişkisiz (bağımsız) örneklemler için t-Testi, tek faktörlü varyans analizi (One- Way Anova) ve Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerilerinde; yaş, eğitim durumu, meslek kıdem yılı, görev yapılan okul türü, kurumdaki unvan, eğitim verilen yaş grubu, sınıftaki öğrenci sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.Okul öncesi öğretmenlerinin öğretmenlik tutumlarında; yaş, eğitim durumu, meslek kıdem yılı, görev yapılan okul türü, kurumdaki unvan, eğitim verilen yaş grubu, sınıftaki öğrenci sayısı değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir.Okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri ile öğretmenlik tutumları arasındaki ilişkiye bakıldığında; demokratik tutuma sahip okul öncesi öğretmenlerinin problem çözme becerileri gelişmişken, boşvermiş tutuma sahip öğretmenlerin problem çözme becerileri düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research the aim is to determine the problem solving skills of pre-school teachers and their teaching attitudes as well as to examine the relationship between the problem solving skills of pre-school teachers and their teaching attitudes.The research is a study with screening model. The 96 pre-school teachers who have been on duty in the academic year of 2008-2009 at primary schools and preschools at the province center of Uşak have formed the working group of the study.In obtaining the data of the research, the ?Personal Information Form? prepared by the researcher, in measuring the problem solving skills of the teachers, the ?Problem Solving Inventory PSI? developed by Heppner and Peterson and adapted to Turkish by Şahin and Şahin (1993) and in determining their teaching attitudes, the ?Teaching Attidues Scale for Preschools Teachers? developed by Bilgin (1996) have been used.In the analysis of the data, for (unrelated) independent samples t-Test, variance analysis with single factor (One- Way Anova) and Pearson Correlation Coefficient have been used.As a result of the research a significant difference in the problem solving skills of preschool teachers has not been noted in respect to their age, education, professional seniority, type of school of employment, title in the institution, age group of students taught to, the number of students in the class.In the teaching attidues of pre-school teachers a significant difference has not been noted according to the variables of age, education, professional seniority, type of school of employment, title in the institution, age group of students taught to, the number of students in the class.When the relation between the problem solving skills of pre-school teachers and their teaching attitudes was looked into, it was found that while the problem solving skills of preschool teachers having a democratic attitude were high, the problem solving skills of teachers who had an undermining attitude were low.