Manastırlı Mehmet Rıfat (Mükemmel Osmanlı sarfı)
Mehmet Rıfat of Manastır (Magnificent Ottoman sarf)
  1. Tez No: 249377
  2. Yazar: FERHAT TAMKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. GÜLSEL SEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmel Osmanlı Sarfı, Manastırlı Mehmet Rıfat, Türkçe Dil Bilgisi, Gramer Terimleri, Magnificent Ottoman Sarf, Mehmet Rifat of Manastir, Turkish Grammar, Grammatical Terms
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Mükemmel Osmanlı Sarfı, Manastırlı Mehmet Rıfat tarafından Türkçe dil bilgisi olarak öğrencilere dil bilgisi hususlarını öğretmek amacıyla hazırlanmış bir sarf kitabıdır. Sarf, kelime anlamı olarak dil bilgisi ve yapı bilgisi anlamlarına gelmektedir. Eserde, dönemin Türkçe dil bilgisi terimleri belirli bir sistem dahilinde açıklanarak örneklerle bu terimler okuyucuya en iyi şekilde kavratılmaya çalışılmıştır.Çalışmamın esas temeli Mükemmel Osmanlı Sarfı isimli eserin Latin harflerine aktarılması ve bu eserde yer alan dönemin dil bilgisi terimlerinin günümüzdeki Türkçe dil bilgisi hususları çerçevesinde açıklanmasıyla bağlantılıdır. Bu eserdeki terimlerin açıklanması, Türkçe Gramer Terimleri Sözlüklerindeki kelime ve terim hazinesine katkı sağlaması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
he Magnificent Ottoman Sarf (Morphology) is a book of morphology, composed by Mehmet Rifat of Manastir in the form of Turkish Grammar so as to teach students the grammatical points. Sarf, as a word in itself, means knowledge of grammar and language structure. The study elucidates the grammatical terms of the period in a systematical order and aims at getting the reader to comprehend these terms through examples.The essence of this study is related with the interpretation of the work, the Magnificent Ottoman Sarf, into Latin form and the explanation of the grammatical terms of the period comprised in this book within the framework of current Turkish grammatical form. The interpretation of the terms comprised in this book is of great importance in terms of making significant contributions to the vocabulary and glossary of the Dictionaries of Turkish Grammatical Terms.