Emperyalizm kapitalizmin doğasında (mı-)dır?
Is imperialism in the nature of capitalism?
- Tez No: 249376
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ÇAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Emperyalizm, Kapitalizm, Kriz, Imperalism, Capitalism, Capital accumulation, Crisis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kapitalist ekonomide sermaye birikimi önemlidir. Kapitalist emek sürecindeyaratılan artık-değerin sermayeye dönüstürülmesi sonucu biriktirilen sermaye,yeniden üretimin kosulları yaratılarak daima büyüyen ölçekte artık-değer elde eder,dolayısıyla sermayeyi biriktirir. Kapitalist toplumsal iliskiler de böylece herdefasında yeniden üretilmis olur. Ancak kapitalizmin yeniden birikim kosulları verealizasyon sorunu kapitalizmin çeliskili bir doğası olduğunu ortaya koyar.Dolayısıyla Marksist iktisat, kapitalizmi doğası gereği krizler üreten bir sistem olarakkabul eder.Kapitalist birikim kosulları, kapitalizmin içinde barındırdığı esitsiz gelisim yaratanyapı, kapitalizmi ister istemez sınırlarının dısına çıkaracaktır. Kapitalizmin temeliolan sermaye biriktirme güdüsü bunu gerektirir. Nitekim, 19. yüzyılın ilk çeyreğindegörülen bu durum kapitalist tekelleri sınırların dısına itmistir. Bu yeni dönemrekabetçi kapitalizmin özünü içinde barındıran tekelci kapitalizme (yaniemperyalizme) yol açmıstır. Böylece temel karakteri kapitalizmle ortaya çıkan vekapitalizmin yasaması için kaçınılmaz olan emperyalizm ortaya çıkmıstır.Emperyalizm, kapitalizmin gelisim tarihiyle birlikte değisen bir ekonomik vepolitik bir süreç olarak günümüze kadar çesitli isimlerle karsımıza çıkmıstır. ?kinciDünya Savası'ndan sonra yeni sömürgecilik olarak ifade edilmis ve aynı sürecindevamında ise azgelismislik olarak karsımıza çıkmıstır. 1980'den sonra ise,küresellesme olgusu tarafından üstü örtülmüstür. Ve 21. yüzyılda ABD'nin açıkçabelirginlestirdiği bir emperyalizm olarak, kapitalizmin çıkarlarına uygun hareketetmektedir. Dolayısıyla, emperyalizmin gerçek anlamını vermek için kendisindenkaynaklanmıs olduğu kapitalizmin doğasını, ideolojisini ortaya koymak gerekir.Dünya kapitalist ekonomisi özellikle sermaye birikiminin yavasladığı vesınıfsal çeliskilerin siddetlendiği her bunalım döneminde nasıl bir kapitalistdönüsümle bundan çıkacağı sorununu yasar. Kapitalist dönüsümün anahtarıideolojidedir. Bu bağlamda 1929 bunalımıyla Klasik görüs konumunu Keynezyengörüse bırakmısken, 1970'lerdeki bunalım ise Keynezyen anlayısın yerini yeniliberalizmebırakmıstır. Yaygın biçimde küresellesme olarak adlandırılan1980'lerden sonraki süreç ise emperyalizmden baska bir sey değildir.
Özet (Çeviri)
Capital accumulation is important in a capitalist economy. The Capital wasaccumulated as a result of no-value created in capitalist labor process converted to capital,that was always get growing scale no-value by created condition of re-production, so capital isaccumulated. Capitalist social relations will be generated so each time. But conditions ofcapitalism re-accumulation and issue of realition betrayed contradictory nature of capitalizm.So Marxist economic?s idea of capitalizm create crisis by reason of nature was accepted.Conditions of capitalist accumulation needs to spread to foreign markets and unequaldevelopment of capitalism will be out of the boundaries of capitalism. Capital accumulationwhich is a basic instict of capitalism was required that just as, that situation what seen firstquarter of 19th centruy was push out of bounds of monopoly of the capitalist. That period wasbring on a new capitalizm what have essence of competitive capitalism. The imperialism whatthe main character emerged capitalism and inevitable for capitalizm to live was arised.Imperialism, detectioned with varius names as a changing economic and politicalprocess with development history of capitalizm. After the Second World War have beenexpressed as a new colonialism and it meet undevelopment as continue of same process. Inthe 1980s, It was hidden by phenomenon of globalization. In the 21th century, U.S.imperialism's clearly a significant the interests of capitalism is the appropriate action. Wemust signpost capitalizm's nature and ideology what rise own for the give real denotation ofimperialismCapitalist world economy, especially the slow accumulation of capital and theintensification of class conflict in the period of depression how a capitalist transformation ofthe problem with having it out. Capitalist ideology's key is the ideology. With 1929 crissis,classic view left own location to Keynesien view and with 70th crissis, keynezian view leftown location for neo-liberalism. After 80th, the process that widely known as theglobalization was nothing but capitalism.