Video model destekli öğretimin gitar performansına etkisi
The effect of video model aided teching on guitar performance
  1. Tez No: 249391
  2. Yazar: ALİ ERİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK YÖNDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gitar, Gitar Eğitimi, Video Model, Öğretim, Guitar, Guitar Education, Video Model, Teaching
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada, video model destekli öğretimin, başlangıç aşamasındaki klasik gitar öğrenci performanslarına olan etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü 3. sınıflar ile Özel Eğitim Bölümü 3. sınıflarında uygulanan seçmeli ?Gitar Öğretimi? dersi öğrencilerine deneysel uygulama yapılmıştır.Deney ve kontrol gruplarına üç hafta süreyle geleneksel yöntemle gitar dersi uygulanmıştır. Bu sürenin sonunda deney grubu öğrencilerine aynı konuların sesli ve görüntülü CD'leri verilmiştir. Bir hafta sonra deney ve kontrol grubu öğrencilerinin performansları video kamera ile kaydedilmiştir. Bu kayıtlar üç ayrı gözlemci tarafından araştırmacının hazırladığı gözlem formları aracılığı ile değerlendirilmiştir. Gözlemciler arası uyum için Kendall W Uyuşma Katsayısı, elde edilen verilerin analizi için ise Mann Whitney U testi uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, video model destekli gitar öğretimin, gitar tutuş, sağ el, sol el performansları ve tek sesli bir eser üzerindeki performansa olumlu etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research examines the effect of video model aided teaching on performances of classical guitar students at beginner level. The experiment was carried out on experimental and control groups made up of the 3. year students taking ?The Optional Guitar? course given in Abant Izzet Baysal University, Education Faculty Elementary Education and Special Education Programs.The Guitar course was implemented on experimental group and control group with traditional method for three weeks. At the end of this period, audible and visual CDs of the same subject were given to the experimental group students. One week later, performances of experimental group and control group students were recorded with a video-camera. Three different observers evaluated the records by means of observation forms prepared by the researcher. Kendall?s coefficient of concordance was applied for harmony between the observers and Mann Whitney U test was applied for analysis of the obtained data.Research results indicated that the video model aided guitar teaching has a positive influence on holding the guitar, right hand - left hand performances and performances on a monodical piece.