Kısmi süreli çalışma ve kadın işgücü
Part-time work and female labour force
- Tez No: 249430
 - Danışmanlar: PROF. DR. TİJEN ERDUT
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
 - Anahtar Kelimeler: Kısmi Süreli Çalışma, Kadın İşgücü, Eksik İstihdam, İstihdam Güvencesi, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kısmi süreli çalışmanın artması özellikle, sayısal esnekliği uygulamayı benimsemiş organizasyonların başlıca yöntemlerinden biri olması bakımından önemlidir. Son yirmi yıldır tam süreli çalışmaya göre kısmi süreli çalışmada yükseliş eğilimi vardır.Kısmi süreli çalışmanın kadınlar için başlıca işlevi ücretli çalışma ile ailelerine ilişkin sorumluluklarını bağdaştırmasıdır. Ancak, kısmi süreli çalışmanın kadın işçiler için bazı eksiklikleri vardır. Öncelikle, kısmi süreli çalışma ücret düzeyinin düşük olması, istihdam güvencesinin yokluğu ile nitelendirilir. İşyerinde eğitim ve terfi olanakları sınırlıdır. Kısmi süreli kadın işçilerin sendika üyeliği oranı düşük düzeydedir.Kısmi süreli çalışma işgücü piyasasına katılmayı kolaylaştırabilir. Ancak, kısmi süreli kadın işçiler toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Bununla birlikte, kısmi süreli çalışmanın işsizlikle mücadele aracı olarak teşvik edildiği ülkelerde, gönülsüz kısmi süreli çalışmanın artması tehlikesi vardır. Üstelik eksik istihdam çoğunlukla gönülsüz kısmi süreli çalışma olarak bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
The spread of part time work is especially significant as it is one of the major measures that organizations adopt to attain numerical flexibility. Over the past 20 years there has been a trend increase in part time relative to full time employment and it has been strongly feminised.Part time employment can fulfil main function for women: that of reconciling paid work and family responsibilities. However, there are some drawbacks of part-time work for women workers. First of all, part time work is characterised by lower wages, lack of employment security. In addition that, promotion and training opportunities at work place are limited. Trade union membership rates lower for female part-time workers.Part-time work can facilitate access to the labour market. But part time women worker are subject of gendered discrimination. In addition that, there is a danger that involuntary part time work will increase in countries where part time employment is being encouraged as a means of combating unemloyment. Moreover, underemployment is often referred to as involuntary part time work.Key Word: Part-time Work, Female Labour Force, Underemployment, Employment Security, Gendered Discrimination.