Contemporary female images from Greek myths in Margaret Atwood's The Blind Assassin
Margaret Atwood?un The Blind Assassin adlı romanında Yunan mitlerinden günümüze kadın imgeleri
- Tez No: 249439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arketipler ve Mitler, Margaret Atwood, Archetypes and Myths, Archetypal Criticism, Feminist Archetypal Criticism, Margaret Atwood
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Arketipler, insanın kolektif bilinçaltında var olduğu savlanan, mitler ve edebiyat eserleri yoluyla da tekrarlandığı tespit edilen bireylerin ve toplumların ortak düşünce ve davranış kalıplarıdır. İlk olarak Carl Gustav Jung tarafından incelenen arketipler, insan psikolojisini şekillendiren ve ortak düşünce ve davranış kalıplarına neden olan önemli öğeler olarak kabul edilmektedir ve ilk örneksel teori adı altında sunulmaktadır. 1950'li yıllarda Northrop Frye tarafından yeniden ele alınan ilk örneksel eleştiri; arketipleri din, kültür, dil ve edebiyatı şekillendiren yapılar ve edebi eserlerde tekrarlanan anlatı kalıpları olarak ele almaktadır.Feminist eleştirmenlerce yeniden gözden geçirilen ilk örneksel eleştiri, kadına ait arketiplerin ataerkil sistem tarafından yeniden tanımlandığını iddia eder ve tarih öncesi dönemdeki kadına ait arketiplerin günümüzde hâlâ kadın romanında ayırt edilebilir olduğunu savunur. Feminist ilk örneksel eleştiri, ataerkil yapının kadına atfettiği arketipleri, tarih öncesi kadına ait arketiplerle yan yana inceleyerek, erkek egemen yapının kadının bütünlüğüne ait özellikleri parçalayarak, onu ataerkil yapının devamı uğruna ?kurban ettiğini? göstermeyi amaçlar. Öte yandan, kadının kendi doğasına ait arketipler yoluyla erkek egemen sistem içinde var olma çabasını sergiler. Bu çalışmanın amacı, Margaret Atwood'un The Blind Assassin (2002) adlı romanında, ataerkil sistem tarafından yeniden tanımlanan arketiplerin Antik Yunan mitlerinden günümüze kadın imgelerinde hâlâ geçerli olduğunu göstermek ve ataerkil sistemin bilinçaltını yansıtmaları bakımından incelemektir.
Özet (Çeviri)
Archetypal criticism is revised by feminist critics by means of which they claim that archetypes regarding women are redefined by the patriarchy and argue that archetypes belonging to the women in pre-historic times are still discernable in women?s fiction. Feminist Archetypal Criticism aims to demonstrate that masculine system fragmented the characteristics related to the wholeness of woman and ?victimized? her for the sake of the continuation of patriarchal structures via juxtaposing redefined archetypes by masculine system with the archetypes belonging to the wholeness of woman in pre-historic times. Furthermore, it presents woman?s efforts of survival in patriarchy by way of the archetypes concerning her nature in pre-historic times. This study basically aims to demonstrate the reconstructed archetypes which are still valid from Ancient Greek Myths to the present time in female images and to examine them on account of their reflecting the unconscious of the patriarchal system in Margaret Atwood?s The Blind Assassin.