Vergi Hukukunda borcun intikali
Transfer of debt in Tax Law
  1. Tez No: 249452
  2. Yazar: BELGİN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOSUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi borçlusu, Vergi alacaklısı, Verginin tahsili, Vergi Sorumlusu, Vergi borcunun intikali, Tax, Tax Debtor, Tax Claimant, Tax collection, Tax responsible, Transfer of taw debt
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Kamu giderlerinin en önemli ve vazgeçilemez finansman kaynağı olan vergi devletin hükümranlık gücüne dayanarak gerçek ve tüzel kişilerden karşılıksız olarak aldığı ekonomik değerlerdir.Bir borç alacak ilişkisi olan verginin, bir tarafında onun alacaklısı olan devlet, diğer tarafında ise ödeyecek olan vergi mükellefi ve sorumlusu vardır. Devlet bu alacağına ilişkin tüm vergilendirme kurallarını kendi otoriter iradesini kullanarak tek taraflı olarak belirler. Vergi borçlusu olan mükellef ise devlet tarafından konulmuş kurallara uygun olarak vergisini ödemek durumundadır.Ancak değişik sebeplerle vergi borçlusu her zaman aynı kişi olarak kalmamakta bazen borçludan ve bazen de güçlü ve etkin varlığını sürdürmesinde yaşamsal önemi olan vergi alacağından asla vazgeçmek istemeyen devletin koyduğu vergileme kurallarından kaynaklanan nedenlerle vergi borcu üçüncü bir kişiye intikal ederek vergi borçlusu değişebilmektedir.Türk vergi hukukunun mevcut kurallarına göre vergi borcunun asıl mükelleften üçüncü kişilere intikali ya kesin ve kalıcı olarak gerçekleşmekte yada asıl borçluya rücu etme hakkı saklı olarak gerçekleşmektedir. Her iki halde de devlet vergi alacağını koyduğu yasal ve idari kuralları uygulayarak asıl vergi borçlusu olan mükelleften değil intikal olayı nedeniyle mükellef yerine geçen üçüncü şahıstan isteyip tahsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The tax being the most important and indispensable source of finance for public expenditures is an economic value received unrequitedly from real and legal person by government on the basis of power of its sovereignty.The tax is a debt and credit relationship and on the one side of which the government stands as its creditor and on the other side of which tax payer and responsible stands as debtor. The government unilaterally determines all rules of taxation related to this debt using its own authority. As for the tax payer being a tax debtor, the person has to pay his/her tax in accordance with rules laid down by the government.However, the tax debtor does not always remain as the same person because of various reasons caused from not only the debtor but also rules of taxation laid down by the government that never desires to renounce the tax having vital importance on maintenance of its active existence and then tax debtor replaces by transferring of taxes payable to a third party.In accordance with current rules of Turkish Tax Law, transferring of the tax debt from principal tax payer to third parties is carried out as final and conclusive or with recourse to principal debtor. In both cases, the government requests and collects the tax from third person who substitutes for the tax payer because of the transfer case instead of the tax payer being principal tax debtor by enforcing legal and administrative rules.