Batı Anadolu'da podyum mimarisinin oluşumu
The formation of podium architecture in Western Anatolia
  1. Tez No: 249481
  2. Yazar: METE MUTLU ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Podyum, Batı Anadolu, Tapınak, Mezar, Mimar, 1 ? Podium2 ? Western Anatolia3 ? Temple4 ? Tomb5 ? Architecture
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, Batı Anadolu'da Podyum Mimarisi'nin oluşumu, Tapınak Mimarisi ve Mezar Mimarisi'nin arkeolojik ve yazınsal malzemelerin değerlendirilmesiyle hazırlanmıştır. Tapınak Mimarisi'nde Smyrna, Neandreia, Larisa, Phokaia, Erythrai ve Miletos'daki Athena Tapınakları ile Pergamon'da yer alan Prostylos planlı tapınaklar ele alınmıştır. Mezar Mimarisi'nde de İ.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen Taş Kule, Piramit Mezar ve II. Kyros'un Mezarı ile İ.Ö. 5. yüzyıldan İ.Ö. 3. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yapılan altı mezar anıtı incelenmiştir.Bu çalışmacının amacı, Podyum mimarisi formunun ortaya çıkışını araştırmak ve İ.Ö. 2. yüzyılın başına kadarki seyrini incelemektir. Sonuç bölümünde ise tüm veriler ışığında podyum mimarisinin ortaya çıkışı ve 500 yıllık uygulamasına dair görüşler özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation was written according to the evaluations of archaeological and written material on the formation of Podium Architecture, Temple Architecture and Tomb Architecture in Western Anatolia. The Athena Temples in Smyrna, Neandreia, Larisa, Phokaia, Erythrai and Miletos and the temples in Pergamon with Prostylos plans have been studied for the subject of Temple Architecture. Taş Kule (Stone Tower), The Pyramidal Tomb, The Tomb of Cyrus II and six other tombs dating from the 5th century BC to the 3rd century BC were taken into consideration for the Tomb Architecture.The aim of this dissertation is to study the formation of the Podium Architecture and its development until the 2nd century BC. In the conclusion chapter, keeping in mind all the gathered data, opinions on the formation of the podium architecture and its application for 500 years have been summarized.