Nerium oleanderin bazı suda çözünen bileşiklerinin in vitro biyolojik etkileri
- Tez No: 24951
- Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER TUNÇEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Apocynaceae, Nerium oleander, Kolon kromatografisi, Tümör nekroz faktörü, Antikarsinojenik aktivite
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, dünyanın değişik bölgelerinde halk arasında bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan Nerium oleander bitkisinin kanser hastalığı üzerindeki terapötik etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Muğla yöresinden toplanan bitkinin taze yapraklan su ile kaynatılarak elde edilen sulu ekstre diyalize tabi tutulmuştur. Diyalizat liyofîlize edildikten sonra metanol ile muamele edilip metanole geçenler ayrılmıştır. Metanol fazı kolon kromatografisi yöntemiyle fraksiyonlara ayrılmış ve ince tabaka kromatografisi ile fraksiyonların içerdiği maddeler incelenerek steroid, flavonoid ve terpenoid yapıda oldukları saptanmıştır. Bu maddelerin laboratuvar koşullarında, in vitro ortamda tümör nekroz faktörü (TNF) testi ile, tümör hücrelerine karşı sitotoksisite için makrofajlan aktive edici etkileri araştırılmıştır. TNF testinin mikroskobik ve spektrofotometrik verilerine dayanılarak; flavonoid yapıdaki maddelerin tümör hücreleri üzerinde anlamlı bir sitotoksisitenin oluşmasında etkili olmadıkları, steroid ve terpenoid yapıdaki maddelerin test koşullarında uygulanan bazı konsantrasyonlarda, makrofajlan TNF salınımı için indükleyerek tümör hücreleri üzerinde zayıf bir sitotoksik etki oluşmasına neden olduklan sonucuna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The anticarcinogenic activity of Nerium oleander plant, which is used world wide among folks of various regions for curing some cancer types, was investigated in this study. For this purpose, the aqueous extract obtained by boiling the fresh leaves of the plant collected from Muğla region was dialyzed. Dialysate, after its lyophilization, was treated with methanol and the methanolic phase was separated. This phase was fractionated by colon chromatography method and the contents of the fractions were analyzed using thin-layer chromatography. It was determined that the steroid, flavonoid and terpenoid structures were included in the content. The macrophage activating effect of those constituents for cytotoxicity on tumor cells were examined in vitro at the laboratory conditions using tumor necrosis factor(TNF) assay. Depending on the microscopic and spectrophotometric data of TNF assay, it was concluded that: flavonoid materials do not seem to produce any significant cytotoxicity on the tumor cells while some concentrations of steroid and terpenoid materials applied at test conditions exhibit weak cytotoxic activity on tumor cells by inducing macrophage cells for the release of TNF. KeyWords: Apocynaceae, Nerium oleander, Colon chromatography, Tumor necrosis factor, Anticarcinogenic activity.