Canavar otu türlerinin (Orobanche spp. ) Çukurova bölgesindeki önemi ve mücadele olanakları üzerine araştırmalar
Importance of broomrape species (Orobanche spp. ) in Çukurova region and research on control possibilities of broomrape
- Tez No: 135730
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHİ UYGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Orobanche spp, Biyolojik Mücadele, Allelopati, Orobanche spp, Biological Control, Allelopathy n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz DOKTORA TEZİ CANAVAR OTU TÜRLERİNİN {Orobanche spp.) ÇUKUROVA BÖLGESİ'NDEKİ ÖNEMİ VE MÜCADELE OLANAKLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR EDA OREL AKSOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR Yıl:2003, Sayfa; 158 Jüri : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Cengiz DARICI Yrd. Doç Dr. Sibel UYGUR Yrd. Doç Dr. Özhan BOZ Çalışmada Çukurova Bölgesi'ndeki domates, bakla ve mercimek ekim alanlarındaki canavar otu türlerinin, Orobanche crenata Forsk., Orobanche aegyptiaca Pers. ve Orobanche ramosa L. olduğu ve bunların rastlama sıklıklarının % 27.72 ile % 80 arasında değiştiği saptanmıştır, ancak arazi koşullarında O. aegyptiaca ve O. ramosd'yı birbirinden ayırtetmek mümkün olmadığı için çalışmada bu canavar otlan grup olarak verilmiştir. Domatesde O. ramosa'dan dolayı verimin % 24.18, baklada O. crenota'dan dolayı ise % 81.83 oranında azaldığı yapılan çalışmalarla belirlenmiştir. Survey çalışmalarıyla canavar otlan üzerinden entomolojik etmen olarak Amouromyza sp, Drosophila busckii Conquillet, Napomyza sp., Phytomyza sp., Phytomyza orobanchia Kalt, Liriomyza huidobrensis (Blanchard) ve Drosophila melonogaster (Meigen) saptanmıştır. Sera denemeleriyle P. orobanchia 'nın Çukurova'da O. ramosa'mn biyolojik mücadelesinde kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Sera ve tarla denemeleriyle allelopatik etkiye sahip olduğu bilinen bazı bitkilerden; Allium cepa L. (Soğan), Allium sativum L. (Sarmısak), Eucalyptus camaldulensis Dehn. (Kırmızı okaliptüs), Lantana camara L. (Ağaç minesi), Melia azederach L. (Tespih ağacı), Nerium oleander L. (Zakkum) ve Thymbra spicata L.'nın (Karabaş kekiği) domatesdeki O. ramosa ve bakladaki O. crenatd'mn mücadelesinde kulanılma olanaktan ve yine aynı bitkilerin su ekstraktlannm O. ramosa'mn mücadelesinde kullanılma olanağı araştırılmıştır. Saksı denemelerinde L. camara'ran domatesde O. ramosa'mn tüberkül sayışım % 97.35 oranında inhibe ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS IMPORTANCE OF BROOMRAPE SPECIES (Orobanche spp.) IN ÇUKUROVA REGION AND RESEARCH ON CONTROL POSSIBILITIES OF BROOMRAPE EDA OREL AKSOY DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDID SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR Year:2003, Pages; 158 Jury : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Cengiz DARICI Assist. Prof. Dr. Sibel UYGUR Assist. Prof. Dr. Özhan BOZ In this study Orobanche crenata Forsk., Orobanche aegyptiaca Pers. and Orobanche ramosa L. in tomato, lentil and fababean fields were identified in Çukurova Region of Turkey but, It was not possible to discriminate O. aegyptiaca and 0. ramosa each other in field conditions, these species were given in a comlex in this study. Frequency range of Orobanche species in tomato, lentil and fababean fields was determined as between 27.72 %-80 % in the surveys. Yield losses caused by O. ramosa in tomato and O. crenata in fababean were found 24.18 % and 81.83 % respectively. In surveys Amouromyza sp, Drosophila busckii Conquillet, Napomyza sp., Phytomyza sp., Phyiomyza orobanchia Kalt, Liriomyza huidbbrensis (Blanchard) and Drosophila melonogaster (Meigen) were found on broomrapes. P. orobanchia was found as a potential biological control agent which could be used in Çukurova Region in greenhouse studies. Effects of fresh parts of some allelopathic plants (Allium cepa L., Allium sativum L., Eucalyptus camaldulensis Dehn., Lantana camara L., Melia azederach L., Nerium oleander L., Thymbra spicata L.) on O. ramosa in tomato and O. crenata in fababean were studied in greenhouse and field trials. At the same time, using possibility of watered extracts of these allelopathic plants to control of O. ramosa was also searched In pot trials, the inhibitory effects of Lantana camara on tubercule of 0. ramosa in tomato were found 97.35 %.