Origanum onites L. uçucu yağının bileşimi
  1. Tez No: 24953
  2. Yazar: FATMA ZERRİN ERDEMGİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUZAFFER ÖĞÜTVEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Origanum onites, îzmir kekiği, Uçucu yağ, Distilasyon, Karvakrol, Gaz Kromatografîsi, Kütle SpeKtrometrisi, Origanum onites, Izmir kekiği, Essential oil, Distillation, Carvacrol, Gas Chromatography, Mass Spectrometry
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
III ÖZET Bu çalışmada İzmir'de yetişen ve İzmir kekiği“ adıyla bilinen ”Origanum onites L." bitkisinden yararlanılmıştır. Bitkinin topraküstü kısımlarından su ve su buharı distilasyonu yöntemleri ile uçucu yağ elde edilmiştir. Uçucu yağın eldesi, laboratuar ve pilot ölçekte gerçekleştirilmiştir. Uçucu yağın fizikokimyasal özellikleri belirlenmiş, bileşenleri GC, GC/MS ve diğer analiz yöntemleri ile saptanmıştır. Uçucu yağın ana bileşeni olarak %65-67 oranında karvakrol belirlenmiştir. Ayrıca kütüphane ve literatür çalışması ile bitkinin botanik özellikleri ve diğer Origanum türlerinin kullanım alanları da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In this study,“Origanum onites L.”which is known as“Izmir kekiği”and growing widespread in Western and Southern regions of Turkey was used. The essential oil was obtained from the above ground parts by hydrodistillation and steam distillation at laboratory scale and pilot scale. The physicochemical properties of the essential oil were determined, components of the oils were ascertained by GC, GC/MS and other physicochemical methods. The major component of the oils was carvacrol (% 65-67).