Kekik (Origanum onites L.) uçucu yağının hipotansif etki mekanizmasının araştırılması
An investigation of the activity mechanism of essential oil of Origanum onites L. on hypotensive
- Tez No: 90597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Origanum onites L, blood pressure, noradrenaline, hypertension
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kekik çok eski çağlardan beri bir çok kullanım alanı bulmuştur. Yapılan bir çalışmada Origanum onites L.'den elde edilen kekik yağının tansiyon düşürücü etkisi tespit edilmiştir, fakat bu etkinin, etki mekanizmasının ne olduğu araştırılmamıştır. Bu nedenle çalışmamızda bu etkileri araştırmaya çalıştık. Origanum onites L. 'den elde edilen kekik yağının 0,05 ve 0,1 mi. dozlarının intravenöz injeksiyonu sonucunda kan basıncmda düşme tespit edilmiştir. Çalışmamızda deney hayvanlarına kekik uçucu yağının yanında noradrenalin de verilmiştir ve bu iki maddenin etkileri incelenmiştir. Kekik uçucu yağı tek basma tansiyon düşürücü etki gösterirken noradrenalinden sonra uygulandığı, deney hayvanlarında kan basıncım (hipertansiyon) yükseltici etki gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmamızın sonucunda Origanum onites L. ve noradrenalin arasında bir ilişki görülmüştür. Fakat bu etkinin hangi basamaklarda oluştuğu konusu açığa çıkarılamamıştır. Bu etki basamaklarında adrenerjik reseptörlerin etkili olduğu düşünülmektedir, fakat bunlar henüz cevaplanamamış sorulardır. Bu çalışma ile ortaya konmuş olan adrenaljik reseptör ile Origanum onites L. uçucu yağı arasındaki etkileşmenin hangi düzeyde ve ne derece olduğunu ortaya koymak için daha detaylı çalışmalara gereksinim vardır. Anahtar kelimeler Origanum onites L., kan basıncı, noradrenalin, hipertansiyon
Özet (Çeviri)
Origanum onites L. is used for various purposes since antiquity. In a recent study the essential oil of Origanum onites L. is shown to possess hypotensive effect, but the mechanism of action of this hypotensive effect was not investigated.The aim of this study was to investigate the mechanism of action of the hypotensive effect of essential oil of Origanum onites L.. The doses were 0,05 mL and 0,1 mL/kg i.v. Noradrenaline was also used for the ease of evaluation. A remarkable hypotensive effect was observed after the application of the test material, but an elevation of the blood pressure (hypertension) was observerd when noradrenaline was given prior to the test substance. Although the mechanism of this action and the receptors involved in the responses were not determined, it was supposed that adrenergic mechanisms could play a role, which awaits to be investigated and necessitates further studies.