Tarık Buğra'nın ' Küçük Ağa' isimli romanındaki kelime gruplarının incelenmesi
The examınatıon of word groups in Kucuk Aga By Tarık Bugra
  1. Tez No: 249598
  2. Yazar: MACİDE BAŞLAMIŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NASRULLAH ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tarık Buğra, Küçük Ağa, Kelime Grupları, Özne, Yüklem, Yer Tamlayıcısı, Tarık Buğra, Küçük Ağa, Word Groups, Subject, Verb, Complement of Place
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkçenin söz diziminde kelime grupları konusunun önemli bir yeri vardır. Varlıkları, nesneleri veya hareketleri çoğu zaman tek kelime ile karşılayamayız ve bu gibi durumlarda kelime gruplarına başvururuz. Dolayısıyla Türkçede kelime gruplarının kullanım alanının çok geniş olduğunu söyleyebiliriz. Cümlenin bir alt basamağı olarak kelime grupları, cümlede yapı taşları hükmündedir. Cümlenin gerek yapı, gerekse anlam bakımından düzgünlüğü, sağlamlığı söz konusu dil birliklerinin doğru kullanımına bağlıdır. Kelime grupları konusunda gerek dil bilgisi kitaplarında, gerekse konunun ayrıca ele alındığı bazı makalelerde, önemli bilgiler vardır. Ancak, söz konusu kaynakların bazılarında ileri sürülen görüşler, bu hususta tam bir fikir birliğinin oluşmadığını göstermektedir. Bu konuda henüz yeterli sayıda çalışma mevcut değildir. Dolayısıyla Tarık Buğra'nın ?Küçük Ağa? isimli romanı çok bilinen bir eser olması itibariyle de çalışmamıza uygun bulundu ve inceleme konusu olarak seçildi. Giriş bölümünde kelime grupları hakkında genel anlamda bilgi verildi. Daha sonra kelime grupları özetlenerek açıklandı. İnceleme bölümünde ise, kelime grupları, cümle veya kelime grupları içinde hangi görevde ve nasıl kullanıldıkları hususunda sınıflandırıldı. İncelemede yer alan her bir örneğin kullanılış tarzına dair örnekler 5'le sınırlandırdık. Sonuç bölümünde ise, kelime gruplarının bu eserde ne şekilde kullanıldıklarına dair genel bilgiler verildi.
Özet (Çeviri)
The subject of word groups has a significant place in the syntax of Turkish. Mostly, we can not cover entities, objects or actions with one word so in these situations we resort to word groups. From this aspect we can say that the usage of word groups is fairly wide. As being the one step back of the sentence, word groups in Turkish are equivalent to building stones. The order or solidity of a sentence from both the strength and meaning point of view depends on correct use of language combinations. There is a great deal of information on word groups in grammar books or in some articles which take this subject separately. However, those views suggested in such kind of resources indicate that there is not an agreement in this issue. There are not enough studies in this field. Tarık Buğra?s novel ?Küçük Ağa? was selected as research topic for our study because of its volume. General information was given about word groups in the introduction section. After that, word groups were summarized one-by-one and explained. In the analysis section, word groups were classified according to their function and task within the sentence and word groups. The exemplifying of each example mentioned in the analysis was restricted to 5. In the conclusion section, numerical data of frequency of word groups used in this study was given in general.