Aday öğretmenlerin göreve başladıklarında karşılaştıkları sorunlar
Teacher candidates' problems faced at the beginning of the profession
- Tez No: 249606
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GÜNER BERKANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aday Öğretmen, Aday Öğretmenlerin Sorunları, Teacher candidate, the problems of teacher candidates
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, aday öğretmenlerin göreve başladıklarında sorunlarla karşılaşma durumlarının araştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini, Kahramanmaraş İli'nde hazırlayıcı eğitim kursuna katılmış 399 aday öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Aday Öğretmenlerin Göreve Başladıklarında Sorunlarla Karşılaşma Durumları Anketi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, aday öğretmenlerin göreve başladıklarında sorunlarla karşılaşma durumlarının, mesleği seçme nedenleri mesleği sevdiği için ve topluma yararlı olmak için olanlarda anlamlı biçimde daha az olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, aday öğretmenlerin göreve başladıklarında sorunlarla karşılaşma durumları arasında cinsiyetlerine göre, annelerinin öğretmen olup olmamasına göre, babalarının öğretmen olup olmamasına göre, görev yaptıkları yerleşim birimine göre, mezun oldukları fakülteye göre, branşlarına göre, çalıştıkları okul türüne göre anlamlı farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to research the situation of problems faced by teacher candidates at the beginning of their teacher professions. The sample of the study consists of 399 teacher candidates attending to preparative education course in Kahramanmaraş City.At the end of the study it is determined that the candidates whose main reason to be a teacher is based on a love for this profession and is based on to be useful for society have faced less problems. Beside, there is no meaningful difference between the situation of problems faced by teacher candidates according to; their genders, whether their mothers and fathers are teachers or not, the locations they work, the faculties they were graduated, their branches, the type of school they work.