Aydın Lisesi
Aydın Lycee
  1. Tez No: 249654
  2. Yazar: EMRE ÖZBEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL ADNAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın Lisesi, Aydın, Eğitim-Öğretim, Mezun, Okul, Mezun Öğrenciler, Aydın Lycee, Aydın, Education and Teaching, School, Graduates
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Uzun süre bölgenin tek lisesi olarak hizmet veren Aydın Lisesi'nin gelişimi öğrenci merkezli olarak incelenmeye çalışılmıştır. Aydın Lisesi'nin sosyal, kültürel, sportif alanlardaki çalışmaları değerlendirilmiştir.Tez yedi ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problemi, amacı, yöntemi, sınırlılıkları ve tanımlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, genel hatlarıyla Aydın eğitim tarihine değinilmiştir. Üçüncü bölümde Aydın İli'nin ilk ortaokulu olan, sonradan Aydın Ortaokulu adını alan İkbal Ortaokulu incelenmiştir. Dördüncü bölümde Aydın Lisesi açıldığında Türkiye'nin eğitim durumu, Aydın'da bir liseye olan ihtiyaç ve Aydın Lisesi'nin açılması ve gelişimine değinilmiştir. Beşinci bölümde Aydın Lisesi'nin son yıllardaki ÖSS başarı durumu bazı istatistikî verilerle incelenmiştir. Altıncı bölümde Aydın Lisesi'nin sosyal, kültürel, sportif çalışmaları ele alınmış ve çeşitli alanlarda elde ettiği başarılara yer verilmiştir. Son bölümde ise Aydın Lisesi'nin ilk mezunları ve Lise'den mezun olan, ardından önemli görevler üstlenen ve toplum tarafından tanınan Aydın Lisesi öğrencileri tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
The upswing of Aydın Lycee, the only lycee of the region for a long time, is tried to be examined, based on students? activities. Social, culturel and sportive activities of Aydın Lycee have been evaluated.The work has seven main parts. In the first part the problem, aim, method, limitation and definition of the research have been reported. In the second part, generally, Aydın?s educational history is mentioned. In the third part, İkbal which is the first secondary school in Aydın is mentioned, then known as Aydın Secondary School. In the fourth part, the educational situation of Turkey and the demand for a lycee in Aydın, establisment and evolution of Aydın Lycee when it was build are mentioned. In the fifth part the status of Aydın Lycee in OSS exam for higher education in the late years is analyzed through statistical data. In the sixth part, social, cultural, sportive activities of Aydın Lycee and some successes on some branches are touched upon. In the last part, the very first graduates having taken over some important roles and known by society are introduced.