Ülker Köksal hayatı- eserleri- sanatı
Ülker Köksal- her life, works and art
  1. Tez No: 249713
  2. Yazar: FATMA ÜÇLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ülker Köksal, tiyatro, kadın yazarlar, çocuk tiyatrosu, çocuk edebiyatı, Ülker Köksal, theatre, women writers, children?s theatre, children?s literature
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 479
Özet
Ülker Köksal Hayatı- Eserleri- Sanatı adlı tezimizde, tiyatro ve çocuk edebiyatı alanlarında eserler veren Ülker Köksal'ın edebiyatçı kimliği ve eserlerinin özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır.Tezin ?Giriş? bölümünde ülkemizde tiyatronun genel durumu ve Ülker Köksal'a kadarki kadın oyun yazarları ile ülkemizdeki çocuk edebiyatının görünüşü ve çocuk edebiyatına eğilen sanatçılar kısaca değerlendirilmiştir.Sanatçının hayatı; çocukluğu, eğitimi, çalışmaları ve evliliği ekseninde ele alınmıştır. Daha sonra yazarın eserleri tanıtılmış, ardından, tezin ana bölümüne geçilmiştir.?Eserleri? kısmında tanıtılan kitaplar ?Sanatı? başlıklı en geniş bölümde, detaylı olarak irdelenmiştir. Burada Köksal'ın eserleri türlerine göre ayrı ayrı incelenmiş, tiyatroları, kendi içinde ?yetişkin tiyatrosu? ve ?çocuk tiyatrosu? olarak iki kısımda ele alınmıştır. Öykü, roman, masal ve bilimsel çalışmaları ise belli bir plana göre gruplandırılarak değerlendirilmiştir. Türlerle ilgili bilgilerle, yazarın sanatsal tutumu eser değerlendirmelerinden önce verilmiştir.Yazarın eserleri türlerine göre incelenirken; ?konu, özet, fikirler, figürler, zaman, mekân? gibi unsurlar esas alınmıştır. Eserlerin dili ve yazarın dili kullanma tasarrufu, oyunlarda ?dil ve anlatım?, diğer türlerde ?dil ve üslûp? başlığı altında değerlendirilmiştir. Türlerin mahiyeti gereği, oyunlarda, oyun metni çözümlemeleri için ?yapı ve kompozisyon?, diğer türlerde ise ?anlatıcı ve bakış açısı? ile ?anlatım teknikleri? incelemeye dâhil edilmiştir.Tezin sonunda, genel değerlendirmemizi içeren“Sonuç”bölümü bulunmaktadır. Sonucu, yazarın hakkında yazılanlar ve tez kaynakçası ile eser adları ve şahıs adları dizini izlemiştir. Bunlara ilaveten, yazarın hayatından kesitler bulunan fotoğraflar da ?Ekler? başlığı altında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our thesis entitled Ülker Köksal- Her Life, Works and Art, it is endeavoured to present the identity of Ülker Köksal as a woman of letters who has created literary works in the areas of theatre and children?s literature and the characteristics of her works.In the ?Introduction? part of the thesis, the general state of the theatre and women playwrights until Ülker Köksal, the image of children?s literature and the authors focusing on children?s literature in our country are briefly evaluated.The life of the writer was discussed within the scope of her childhood, education, studies and her marriage. Subsequently, the literary works of the writer are introduced and then the main part of the thesis is presented.The books introduced in the section entitled ?Her Works of Literature? are examined in detail in the most comprehensive part of the thesis entitled ?Her Art?. In this part, the works of Köksal are examined separately according to their types, and her plays are studied in two sections as ?adult theatre? and ?children's theatre?. Her stories, novels and scientific studies are evaluated by being grouped according to a certain plan. Information regarding the types and the literary attitude of the writer is presented before the evaluations of her works.Elements such as ?topic, summary, ideas, figures, time and place? are taken as base in examining the works of the writer according to their types. The language of her works and the language use of the writer are discussed under the title ?language and expression? in her plays and ?language and style? in other types. Because of the nature of the types, ?structure and composition? in plays for the analysis of play texts and ?narrator and viewpoint? in other types are included in the examination.The final part of the thesis is the ?Conclusion? which includes our general evaluation. The writings about the writer, the bibliography of the thesis and the index of the names of works and individuals follow the conclusion. In addition, photographs which depict sections of her life are presented under the heading of ?Appendices?.