Kur'ân-ı Kerîm'de yağmur
The rain in the Holy Koran
- Tez No: 249725
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân'ı Kerîm, yağmur, rahmet, azap, tufan, kuraklık, mesel, The Holy Koran, rain, benediction, torment, rainstorm, drought, proverb
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kur'ân'ı Kerîm, insanı aklını kullanmaya davet etmekte, evrene hâkim olan bu mükemmelliği görmesini ve bunun Allah'ın varlık ve kudretinin bir delili olduğunu idrak etmesini istemektedir. Kur'ân'ı Kerîm, bu maksadını icra ederken bu âlemle ilgili pek çok varlığa dikkatleri çekmiş, bunlar arasında öneminden dolayı bir çok yerde çeşitli vesilelerle yağmuru da gündeme getirmiştir. Yağmur Kur'ân'ı Kerîm'de değişik kelimelerle ifade edilmiştir. Yağmurun mucizevî bir şekilde oluşumu, daimi döngüsü, belli bir ölçüyle yağması, temiz, sağlıklı ve tatlı kılınması, yeraltında depolanması, bereket, rahmet ve rızık olması gibi birçok özelliğine vurgu yapan Kur'ân'ı Kerîm tüm bunarla tevhid, nübüvvet ve âhiret gibi temel İslamî konuları kolayca anlaşılır şekilde izah etmekte böylece yağmurun maddi ve manevi rahmet yönüne vurgu yapmaktadır. İnsanların Allah'a, birbirlerine ve tabiata karşı olan olumlu davranışlarının yağmurun rahmet yönüne tesir ederken, tam aksine insanların Allah'a, birbirlerine ve tabiata karşı olan olumsuz davranışları yağmurun azap yönüne tesir etmektedir. Yağmurun azap olması çokluğuyla ya da yokluğuyla olabilmektedir. Kur'ân'ı Kerîm yağmurun rahmet ve azap yönünün önceki kavimlerde nasıl tecelli ettiği örneklerini gözler önüne sererek onlardan ibret almamızı tavsiye etmektedir. Ayrıca Kur'ân'ı Kerîm vermek istediği bir çok mesajda yağmur konulu mesellerden istifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Holy Koran invites people to use their minds and wants them to see and comprehend this excellence that dominates the universe and that is en evidence of the existence and power of Allah. When performing this purpose, it attracted attention to many entities related to this universe and made the rain a current issue among them on various occasions. Rain has been expressed with different words in the Holy Koran. The Holy Koran that emphasized many material and spiritual aspects of rain such as its miraculous formation, continuous cycle, raining in a certain level, being clean, healthy and fresh, underground storage, being productive, benediction and livelihood can clearly express some basic Islamic subjects with them like amalgamation, prophecy and after-life. Positive behaviors of people to Allah, to each other and nature influence benediction aspect of the rain, while negative behaviors of people to Allah, to each other and nature affects its torment aspect. Being a torment for rain is due to its heaviness and absence. The Holy Koran recommends us to draw a lesson from this by revealing how benediction and torment aspect of rain in the tribes. Also many messages that the Holy Koran wants to give is to benefit from proverbs related to rain.