Kur'an'da Bi'set (Peygamber gönderme) ve gerekçeleri
Bi?set (send of Prophet) in the Qoran and Reasons
- Tez No: 249736
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, bi'set, peygamber gönderme, Qoran, bi?set, send prophet
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma peygamber göndermenin Kur'an'da ifade edilen gerekçeleri hakkında yapılmıştır. Peygamberlik konusunu incelerken Kur'an'ın yanı sıra sosyolojik, psikolojik ve tarihi verilerden de yararlanılmıştır. Çünkü peygamberlik müessesesi insanlığın problemlerine çözüm getiren sosyal bir kurumdur.Bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın metodu ve temel kavramları açıklanmıştır. Birinci bölümde değişik inanç gruplarına göre peygamberlik kavramı açıklanmıştır. Ardından inanç ve eğitim alanında peygambere olan ihtiyaç ortaya konmuştur. İkinci bölümde ise peygamber göndermenin gerekçeleri teorik açıdan, sosyal açıdan ve siyasî açıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was done about to send prophets reasons of expression in the Qoran. While investigeting the theme of prophecy was benefit of Qoran and sociological and phisicological and historical datas. Because institution of prophecy a social instution to bring solition problems of humunity.The study consists of an introduction and two main parts. In the introduction was explained the method of research and main concepts. In the first part the institution of prophecy was explained according to different groups of belief. And then the human?s necessity to prophet about with belief and education was put forward. In the second part, the reasons of send prophet was explained about with theolegical and social and political.