Geri Dön

Leyla ve Mecnun Mesnevilerinde Allah korkusu (Hamdullah Hamdi ve Fuzuli örnekleri)

(Hamdullah Hamdi and Fuzulî works) in Leylâ and Mecnûn Mathnawis

  1. Tez No: 249741
  2. Yazar: HATİCE TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153

Özet

?Leylâ ve Mecnûn? hikâyesi Arap, Fars ve Türk Edebiyâtlarında ortak olarak görülen ve tema olarak birbirine çok yakın en meşhur aşk hikâyesidir. Gerçekte yaşadığı kesin olarak bilinmeyen Mecnûn ve Leylâ hikâyenin başkahramanlarıdır. Hikâye birçok şair tarafından değişik tabiat ve sosyal ortamlarda ele alınıp yazıldığı için değişik mesnevilerde farklı olaylar içerir.Çalışmamızda öncelikle dini bir unsur olan Allah korkusu ve dua kavramlarının, birer aşk hikâyesi olan Leylâ ve Mecnûn mesnevilerinde nasıl işlendiğini Hamdullah Hamdi ve Fuzûlî'nin eserlerinde bu motiflere ne ölçüde ve ne şekilde yer verdiklerini ortaya koymaya çalıştık.Biz çalışmamıza Leylâ ve Mecnûn Mesnevîlerinde Allah Korkusu ve Duâ'yı (Hamdullah Hamdî ve Fuzûlî Örnekleri ) konu aldık. Yaptığımız çalışma sonunda dini unsurlarımızdan Allah korkusu ve duânın incelediğimiz mesnevilerde doğrudan ya da dolaylı olarak işlendiğini gördük. Allah korkusu ile Allah sevgisi, bu korku ve sevgiden kaynaklanan, insanın Allah'a durumunu arz ederek duâ ve yakarışlarda bulunması, Hamdullah Hamdî ve Fuzûlî' nin incelediğimiz eserlerinde ana unsurlardandır. Duâ Müslüman'ın ihtiyaç ve anahtarıdır. Sıkıntıda kalanlar ile dert ve ihtiyaç sahiplerinin kurtuluş makamıdır. Yine incelediğimiz eserlerde karakterler (Mecnûn, Leylâ, bunların anne babaları, Mecnûn'un Kabe'ye götürülmesini söyleyen insanlar, leylâ'nın kabilesiyle savaşan Nevfel vs.) daimi bir duâ halindedirler. Bazen sevgiliye kavuşmak veya ızdırabının artması, kimi zaman bir anne ya da baba evladının kurtuluşu için, kimi zaman kul hakkından sakınmak için, Allah'ın verdiği emanetleri koruyamama korkusundan, duâda bulunur, duâ yalnızca kendisine itaat edilmeye tek layık olan Allah' a yapılır, istenecek şey için yalnızca Allah'a yalvarılır.Yaptığımız çalışma en meşhur aşk hikâyelerinden birini konu edinse de bu alanda yapılmış çalışmaların yetersiz olduğu tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

The story of Leylâ and Mecnûn is the most famous love story commonly seen in Arabian, Persian and Turkish Literatures and too close to one another in terms of its theme. Leylâ and Mecnûn whose existence is doubtful, are the main characters of the story. Having been written by many poets in diverse nature and social atmospheres, the story consists of different events in different Mathnawis.In our study, we tried to put forward how the fear of God and the concept of praying which are firstly religious elements, were performed in Leylâ and Mecnûn Mathnawis, each being a love story. We also put forward how Hamdullah Hamdi and Fuzulî give place these designs in their works.In our study, we studied the fear of God and the concept of praying (Hamdullah Hamdi and Fuzulî Works) in Leylâ and Mecnûn Mathnawis. At the end of our research, we found that the fear of God and the concept of praying which are religious elements were performed directly or indirectly in the Mathnawis that we have examined. The fear and love of God, and the people?s praying resulted of this fear and love are the main components of Hamdullah Hamdi and Fuzulî works that we have examined. The praying is the need and the key of Muslims. It is the rescue agency of the people having problems and their needs. Again in the works that we examined, the characters ( Mecnûn, Leylâ, their parents, the people saying that Mecnûn should be sent to Kaaba, Nevfel fighting with Leylâ?s tribe, etc?) were always in a position of constant praying. They sometimes pray to reach the lover, sometimes to decrease the grief, sometimes for the rescue of a child or to avoid undeserved human rights and because of the fear not to be able to preserve the custody of the God. The pray is done only for the God that is worthy to obey and the desire is only wanted by the God.Though our study has a plot of one of the most famous love stories, it has been found that the researches in this field are inadequate.

Benzer Tezler

  1. Motif yapısı itibariyle Leylâ ve Mecnûn mesnevîleri üzerinde bir inceleme

    A review on Layla and Majnun masnavis in terms of motif structure

    HACER SAĞLAM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Türk Dili ve EdebiyatıAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN

  2. Leyla ile Mecnun mesnevilerinde yeniden yazım geleneğinin motifler üzerinden incelenmesi

    Research of the rewriting tradition on motifs in Leyla and Mecnun mesnevi

    SACİDE ZEYNEP KARADAĞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Türk Dili ve EdebiyatıAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AYŞE YILDIZ

  3. Anadolu, Çağatay ve Azerbaycan sahalarının Leylâ vü Mecnûn'u: Edirneli Şâhidî, Ali Şîr Nevâyî ve Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn mesnevilerinde olay örgüsü, şahıslar kadrosu, zaman ve mekân (Mukayeseli inceleme)

    Layla and Majnun of Anatolia, Chagatai and Azerbaijan fields: Story arc, cast of characters, time and place factors in Edirneli Şahidi, Ali Şir Nevayi and Fuzuli's Layla and Majnun masnavis (Comparative review)

    YUSUF ERSİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Türk Dili ve EdebiyatıTrakya Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RIDVAN CANIM

  4. On altıncı yüzyıl ikili aşk mesnevilerinde tahkiye unsurları

    Narration terms of love mesnevis in sixteenth century

    FATIMA KESKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Türk Dili ve EdebiyatıDumlupınar Üniversitesi

    Türk Edebiyatı Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. MUVAFFAK EFLATUN

  5. XVI. asır aşk mesnevilerinde edebî tasvirler

    Literary descriptions in love masnavis of XVI. century

    MERVE İNCİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Türk Dili ve EdebiyatıEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET KARTAL