Eski ve yeni ilköğretim programlarında ilk okuma yazma öğretimine ilişkin bir araştırma
An investigation of early literacy teaching in old and new primary education curriculum in Turkey
  1. Tez No: 249768
  2. Yazar: SEMRA ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET Y. CELKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, sınıf öğretmeni, ses temelli cümle yöntemi, çözümleme yöntemi, Primary School, Primary School Teacher, Phonemic Based Sentence Method (PBSM), Decoding/Analysis Method (D/AM)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, ilköğretim okullarındaki sınıf öğretmenlerinin, eski ve yeni ilk okuma yazma öğretim yöntemlerinin karşılaştırılmasına ilişkin görüşleri araştırılmıştır. Bu durumla ilgili olarak alan taraması anketi yapılmıştır. Araştırmanın evreni 2008 / 2009 eğitim-öğretim yılında, Hatay ili Antakya Merkez ilçesinde bulunan resmi ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleridir. Verilerin toplanmasında, çoktan seçmeli, karşılaştırma maddeleri ve açık uçlu soruları içeren bir tarama anketi kullanılmış, deneklerce verilen yanıtlar ve görüşler SPSS 11,5 paket programında frekans dağılımı ve yüzdelik analizleri ile değerlendirilmiştir. Öğretmenlerin; yeni öğretim yöntemi olan ses temelli cümle yönteminin (STCY) uygulanabilirliğinin diğer yöntem olan çözümleme yöntemine (CY) göre daha geçerli olduğu ve öğretmenlerin bunu destekledikleri görülmüştür. Ancak bitişik eğik yazı öğretimi sırasında önemli zorluklar yaşandığı, anlama etkinliklerinin, görsel ve yazılı materyallerin yetersiz kaldığı yeni öğretim yöntemi ses temelli cümle yönteminin (STCY) önemli eksikliği olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore and contrast the views of primary school teachers on the issue of early literacy teaching methods in old and new curriculum. To reach the above mentioned goal, this research has utilized field survey approach to the issue. The sample of the study was taken from the teachers working in the primary schools of Antakya county of Hatay province during the 2008/2009 academic semester. A survey questionnaire with multiple choice, comparative, and open ended items was used in order to gather the required data. Data gathered from the participants were analyzed using SPSS 11.5 statistical program. Frequency distributions, percentages, and comparisons of the responses were the main analytical techniques conducted throughout the research.The results of the study indicate that teachers viewed the application and use of the the new method, Phonemic Based Sentence Method (PBSM), to be more effective and easier compared to the other method of Decoding/Analysis Method (D/AM). However, participant teachers also expressed concerns about the difficulties related to teaching the adjacent italic scripts, lack of comprehension activities, inadequacy of visual and written materials to be the main disadvantages of the new method of Phonemic Based Sentence Method (PBSM).