İlköğretim okulu müdürlerinin etkili okul bağlamında olası bir okul merkezli yönetim uygulamasına ilişkin rol ve sorumluluk algıları (Adıyaman ili örneği)
An analysis of the role and competency perceptions of the primary school principals in the context of a probable school-based management initiative to be taken in the future (A case study in the province of Adıyaman)
  1. Tez No: 249769
  2. Yazar: NAZİFE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SEMİH SUMMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Merkezli Yönetim, Liderlik, Yönetsel Yeterlikler, School Based Management, Leadership, Administrative Proficiency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tarih boyunca insanların yaşama biçimleri çerçevesinde şekillenen eğitim, insanoğlunun sürekli değişen ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda gelişirken yalnızca yüklendiği misyon açısından değişmekle kalmamış aynı zamanda eğitimin yapıldığı kurumlarda, eğitim sistemlerinde, eğiten ve eğitilenlerin, yöneticilerin rollerinde de bir takım değişiklikler meydana getirmiştir. Bu araştırmada, Türkiye'deki okul yöneticilerinin etkili okul olabilmenin şartları arasında yer alan okul merkezli yönetim sürecinin gerektirdiği yönetsel yeterliklere sahip olma durumları ile okul yöneticilerinin mevcut yönetim sisteminin işlevselliğine ait görüşleri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma 2008-2009 eğitim öğretim yılında Adıyaman ilinde bulunan 20 ilköğretim okul müdürü ile gerçekleştirilmiştir.Araştırma verilerinintoplanması ve çözümlenmesinde nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır Okul müdürlerinden, araştırmacılar tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre Türk Milli Eğitim Sisteminin yönetim yapısı sorunları çözecek potansiyele sahip değildir, ayrıca okul müdürleri mevcut sistemi yeterince işlevsel bulmamaktadır. Bununla birlikte okul müdürlerinin, okul merkezli yönetim sürecinin gerektirdiği önemli liderlik alanlarından eğitsel liderlik, vizyoner liderlik ve bütçe yönetimi konularında eksikliklerinin bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Education which is formed in the frame of people?s life styles throughout the history makes some changes in the roles of instructors, students, administrators, educational instutitions and it also changes in terms of its mission while struggling to meet the changing expectations and needs of human beings. In this study primary school administrators? current managerial roles and competencies have been analyzed whether they would be functional in a possible school-based management initiative to be taken in the future. The study was carried out with 20 primary school principals in Adıyaman province in 2008-2009 academic year. In gathering, analysing and interpreting the raw data, from qualitative research methods have been used. A semi- structured interview form was used as a data collection tool and content analysis was carried out. Findings showed that the administrative structure of Turkish National Education System does not have the potential to solve the current problems, and the subjects also seemed to believe that present system is not functional. Furthermore school managers seemed to lack in some of the educational leadership qualities such as visioner leadership and budget management which are important leadership qualities that a school-based management process requires.