Yavuz Bülent Bakiler'in 'Seninle' adlı şiir kitabının söz varlığı
The vocabulary of Yavuz Bülent Bakiler's poetry book named 'With you'
  1. Tez No: 249778
  2. Yazar: GÜLŞAH PARLAK KALKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT CERİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Yavuz Bülent Bakiler, Vocabulary, Yavuz Bülent Bakiler
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Dillerin söz varlığı denince akla bir dildeki kelimelerin tamamı gelir. Ancak söz varlığını basit bir terim şeklinde, kelimeler bütünü olarak anlamak ve yorumlamak da doğru değildir. Söz varlığı dili kullanan toplumun kültürünü, düşünce yapısını, dünya görüşünü yansıtan en önemli araçtır. Başka bir deyişle söz varlığı, bir dilde sadece bir takım seslerin bir araya gelmesiyle kurulmuş simgeler olarak değil, aynı zamanda o dili konuşan toplumun kavramlar dünyası, maddi ve manevi kültürünün yansıtıcısı, dünya görüşünün bir kesiti olarak da düşünülmelidir. Çalışmamızda söz varlığıyla ilgili genel bir bilgi verildikten sonra, ?Seninle? adlı şiir kitabının söz varlığı, hem kelimelerin gramer kategorileri hem de anlam çeşitliliği ve kültür taşıyıcılığı açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The vocabulary of languages reminds one all of the words in that language. However, it is not true to understand and intrepret vocabulary as a simple term or as all of the words in a language. Vocabulary is the most significant instrument that reflects the culture, ways of thinking and world view of the very culture. In other words, vocabulary should not just be considered as constructed symbols composed of certain sounds, but as a world of concepts of that culture, as a reflector of the material and spiritual culture, and as a crossection of the very society. In this project, we evaluated the vocabulary of the poetry book `WithYou? both in respect to the grammer categories of the words and the multiplicity of meaning and also as a transformer of culture after providing an introduction on vocabulary in general.