Bilim sanat merkezlerinde bilim birimlerinden destek alan üstün yetenekli öğrencilerin kendi okullarında fen ve teknoloji dersinde karşılaştıkları güçlüklerin değerlendirilmesi
The evaluation of the difficulties of talented students who face during the science and technology lessons in their own schools, are enrolled in science and art centers
  1. Tez No: 249909
  2. Yazar: HATİCE ÇELİKDELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Yetenekliler, Bilim Sanat Merkezleri, Fen ve Teknoloji Dersi, Talented Students, Science and Art Centers, Science and Technology Course
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Bilim ve Sanat Merkezlerinden destek alan üstün yetenekli öğrencilerin kendi okullarında fen ve teknoloji dersinde karşılaştıkları güçlüklerin değerlendirilmesidir. Araştırmanın örneklemini, Kırşehir ilindeki Bilim ve Sanat Merkezine devam eden 6, 7 ve 8.sınıf olmak üzere 30 üstün yetenekli öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilerin kendi okullarında fen dersinde yaşadıkları güçlüklerin belirlenmesi amacıyla ön görüşmeler yapılmış ve alınan sonuçlara göre bir görüşme formu geliştirilmiştir. 30 üstün yetenekli öğrenciyle görüşme yöntemiyle veriler toplanmıştır. Görüşmeler sürecinde geliştirilen form kullanılmıştır. Görüşme formu ile toplanan veriler önce yazılı metin haline getirilmiştir. Düzgün cümlelerle metin haline getirilen veriler kodlanarak `İçerik Analizi' ile analiz edilmiştir.Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin kendi okullarında fen dersinde çeşitli sorunlar yaşadıkları ortaya çıkarılmıştır. Bu sorunların özellikle kavram öğretiminde, laboratuar çalışmalarında, ders sürecinde veya sınavlarda sorulan sorularda, ders araç gereçlerinde ve araştırma yapma becerisini kazanmada toplandığı görülmüştür. Öğrenciler kavram öğretiminde; soyut kavramların yeterince somutlaştırılmadığı, kavramın tanımlayıcı ve ayırıcı özelliklerinin gerektiği ölçüde verilmediği, kavram haritaları ve kavram ağları gibi öğretimi destekleyen materyallerin az kullanıldığı, geleneksel kavram öğretim yönteminin modern kavram öğretim yöntemine göre daha çok tercih edildiği yönünde görüş bildirmişlerdir. Laboratuar çalışmalarında; deneylerin öğretmen merkezli yapıldığını, grup çalışmalarının sınıf yönetimini zorlaştırdığını, deneylerin aşamalarının sorgulanmadan geçildiğini ifade etmişlerdir. Ders süresince sordukları soruların çoğu zaman öğretmenleri tarafından önemsenmeden geçiştirildiğini, sınavlarda sorulan soruların çok düşündürücü olmadığını, hayal gücü ve yaratıcılığı öne çıkaran açık uçlu sorular yerine, cevabı birkaç cümleyle sınırlı kapalı uçlu soruların tercih edildiğini belirtmişlerdir. Ders araç gereçleri konusunda; derste araç gereçlerin az kullanıldığı, malzemelerin eski, güncel olmadığı, hazır modeller yerine kendi yapabilecekleri ders araç gereçlerinin daha öğretici olacağı yönünde görüş bildirmişlerdir. Araştırma yapma becerisi konusunda; araştırma tekniklerinin yeterince verilmediği için araştırmayı doğru bir şekilde yapmadıklarını, fazla zaman ve enerji harcadıklarını, gerekli rehberliğin öğretmenleri tarafından yapılmadığını, güncel dergi ve yayınların okullarından bulunmadığını, araştırma ödevlerinin gerçek bir araştırma şeklinde değil yazılı metinlere ulaşma şeklinde yapıldığını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to evaluate the difficulties of gifted and talented students who face during the Science and Technology lessons in their own schools, are enrolled in Science and Art Centers. The thirty subjects of this research were the 6th, 7th, 8th grade students in the schools who were selected from 12 Kırşehir Primary Schools. Preliminary studies were made in order to determine the difficulties of the students in the Science and Technology lesson at their schools and a discussion form was prepared according to the results. The data were gathered with the help of semi structured inteview technique with these 30 students. The developed form for this research was used during the interviews. First of all, the data gathered with the interview forms, were transcribed into a written text. The data which were transcribed into sentences were coded and analyzed using the `contents analysis? technique. According to the research findings; the students face different kinds of difficulties, particularly in teaching of concepts, the laboratory studies, the questions asked during the lessons or in the exams, equipments, devices and materials used for class activities, and gaining of the research skills during the Science and Technology courses.