Turizm işletmelerinde halkla ilişkiler faaliyetlerinin itibar yönetimine etkileri: Örnek bir uygulama
The effects of public relations activities to the reputation management in tourism companies: A sample application
  1. Tez No: 249976
  2. Yazar: ERKAN AKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK SOLMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, Public Relations, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm İşletmesi, Halkla İlişkiler, İtibar, İtibar Yönetimi, Tourism Company, Public Relations, Reputation, Reputation Management
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
İtibar yönetimi günümüz turizm sektörü için oldukça yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özelliğinden dolayı bu alanda çalışmalar henüz yeterli düzeyde değildir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere bu alanda katkı yapabilmek amacıyla bu araştırma hazırlanmıştır.Yapılan bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde turizm sektörü ve turizm işletmeleri hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca bu bölümde, halkla ilişkiler ile ilgili genel açıklamalar yapılmış ve turizm işletmelerinde yürütülen halkla ilişkiler faaliyetleri üzerinde yoğunlaşmaya çalışılmıştır. İtibar kavramının açıklandığı ve itibarı oluşturan unsurlar ile itibarın yönetilmesiyle ilgili konulara ise ikinci bölümde yer verilmiştir. Turizm işletmelerinde itibarın oluşturulması, ölçülmesi, korunması ve yönetilmesi gibi genel değerlendirmeler de yine ikinci bölümde yapılmıştır.Araştırmanın üçüncü bölümde araştırma ile ilgili anket yapılmış ve elde edilen veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda itibar yönetiminin; yönetim, finansman, paydaş sadakati ve sosyal sorumluluk faaliyetlerine olumlu katkılar sağladığı tespit edilmiştir. Bu katkıların daha uzun süreli ve etkin olabilmesi için araştırma bir model önerisi ile sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Reputation management is a new concept for contemporary tourism sector. Since it is a new concept the studies on this subject are not at a satisfying level. This study was conducted in order to contribute to the companies operating in tourism sector.This study consists of three chapters. In the first chapter, some information is given about tourism sector and tourism companies. Also, a general statement was made about public relations and it was tried to be focused on public relations activities carried out in tourism companies. Reputation concept is explained and the subjects of reputation constituents and management of reputation take part in the second chapter. The evaluations such as quantifying, protecting, managing and forming the reputation in tourism companies are also made in the third chapter.The study of the third chapter, a poll study was conducted and the data were evaluated by SPSS program. As a result of evaluation it is seen that reputation management provides a positive contribution to the management, finance, shareholder constancy and social responsibility activities. The study was ended by a model suggestion in order to make these contributions more effective and long termed.