Firma kaynakları, ihracat stratejileri ve uluslararasılaşma derecesi: Küçük ve orta boy işletmeler üzerine bir araştırma
Firm resources, export strategies and the degree of internalization: A research on small and medium sized exporters
  1. Tez No: 250090
  2. Yazar: AHMET GÖKHAN SÖKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Firm characteristics, entrepreneurial features, internalization, export, and export performance
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Anket yöntemi kullanılarak Küçük ve Orta Ölçekli isletmeleri Gelistirme Birligi'nin (KOSGEB) KOBİ bilgi sisteminde kayıtlı olan ihracatçı KOBİ'ler üzerine yapılan bu çalısmada, uluslararasılasma derecesi ve ihracat performansı üzerinde firma özellikleri ve üst düzey yöneticilerin girisimcilik özelliklerinin etkisi arastırılmaktadır. Arastırma sonuçları, firma büyüklügü ve üst düzey yöneticinin girisimcilik özellikleriyle uluslararasılasma derecesi arasında iliski bulunmadıgını göstermektedir. Buna karsın, firmanın teknoloji düzeyi ve ihracat desteklerinden yararlanabilme yetenegiyle uluslararasılasma derecesi arasında kısmen pozitif yönde bir iliski oldugu görülmektedir. Benzer sekilde, firma büyüklügü ile ihracat performansı arasında herhangi bir iliski bulunmamaktır. Buna karsın, üst düzey yöneticilerin girisimcilik özellikleri, firmanın teknolojik düzeyi, ihracat desteklerinden yararlanma yetenegi ve uluslararasılasma derecesiyle ihracat performansı arasında pozitif yönde bir iliski oldugu görülmektedir. Bu çerçevede, arastırmada elde edilen bulgular, firma özellikleri ile üst düzey yöneticilerin girisimcilik özelliklerinin uluslararasılasma derecesi ve ihracat performansı üzerinde etkileri açısından degerlendirilmekte ve çesitli önerilerde bulunulmaktadır. Anahtar Kelimeler : Firma nitelikleri, girisimcilik özellikleri, uluslararasılasma, ihracat, ihracat performansı.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of firm characteristics and top managers? entrepreneurial features on the degree of internalization and export performance among Small and Medium Size Businesses registered in the data system of KOSGEB in Turkey. The research is based a quantitative analysis. Specifically, the study proposes firm characteristics, firm abilities, and entrepreneurial features to have an impact on firms internalization level and export performance. The results indicate that firm size as indicative of firm characteristics have no impact on both the degree of internalization and export performance. However, the technological level and the ability to obtain the support of governmental organizations for export have been found to influence the degree of internalization and export performance. On the other hand, the degree of internationalization and export performance seems to be partially affected by top managers? entrepreneurial features. Accordingly, as the level of entrepreneurial orientation and education level increase, both the degree of internationalization and export performance raise. Implication of results for the research on export performance and internationalization are discussed.