Yunus Emre'de dinî hayatın psikolojisi
Psychology of religious life in Yunus Emre
  1. Tez No: 250089
  2. Yazar: İLYAS PÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAYIKLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Dinî Hayat, İlahî Aşk, Tanrı, Tasavvuf, Yunus Emre, Religious Life, Heavenly Love (İlahî Aşk), God, Islamic Mysticism, Yunus Emre
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, Türk tasavvufunun önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre'nin dinî hayatını psikolojik yönden incelenmeyi amaç edinmektedir. Bu amaçla onun şiirlerinden yola çıkılarak onun dinî hayatına dair psikolojik bulgular elde edilmiştir. Daha sonra onun genelde din olgusu, özelde ise dinî inanç ve ilâhi aşk'a ilişkin şiirleri değerlendirilmiştir. Tasavvufî yaşayış bir çeşit dinî yaşayış şekli olduğundan bu çalışmada Yunus Emre'nin tasavvufî yaşayışına da yer verdik. Bu sebeple biz Yunus'un tasavvufî yaşayışını incelemekle onun dinî hayatına dair ipuçları elde etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
This Research aims at observing Yunus Emre's religious Life, in point of psyhology one of the important personality in Turkish islamic mysticism. With this, psycholigal findings have been acquired relating to his religious Life by the help of his poems. Then, his religious fact in general and his poems all religious belief and love in personal have been evaulated. Mystical living is a point of religious life about that we research Yunus Emre?s mystical life there fore by observing Yunus's mystical living we tried to acquried hints relating to his religious life.