İlköğretim 7. sınıf fen bilgisi dersi ünitelerinden ?ya basınç olmasaydı? ünitesi öğretiminde öğretmenlerce kullanılan içerik öğelerinin düzenlenme biçimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of to be arrangement form of content components which are used by teachers in the unit ?if there was no pressure? which is one of the primary education 7th grade science lesson?s units teaching
  1. Tez No: 250091
  2. Yazar: HALİL KAMIŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİNUR COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik Düzenleme, Fen Bilgisi Öğretimi, Content Components, Science Teaching
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, ilköğretim yedinci sınıf fen bilgisi dersi“Ya Basınç Olmasaydı?”ünitesinin öğretiminde, öğretmenlerce kullanılan içerik öğelerinin düzenlenme biçimlerinin değerlendirilmesinin amaçlandığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmaya özel dershane ve devlet okulunda görev yapan 111 fen bilgisi öğretmeni katılmıştır. Araştırma kapsamında 111 öğretmene anket uygulanmış, anket uygulanan öğretmenlerden ikisinin dersleri gözlenmiş ve aynı öğretmenler ile görüşme yapılmıştır. Anket, gözlem ve görüşme verilerinin kendi içerisinde tek tek analizi yapılmış ve daha sonra üç farklı yöntemle elde edilen verilerin birbirleriyle ilişkisi incelenmiştir. Bunun için gözlem, görüşme ve anket verilerinin tutarlılığına bakılmıştır. Araştırma bulgularına göre; Öğretmenlerin büyük çoğunluğu, konu zorluk düzeyi için zor, kendi sunu yeterliği ve öğrenci öğrenme düzeyi için ise, iyi cevabı yönünde görüş bildirmiştir. Öğretmenlerin ünite süresince, en fazla öğrettikleri kavram basınç, işlem birim çevirme, ilke ise pascaldır. Kavram öğretiminde en fazla kullanılan içerik öğeleri tanım, örnek, özellik, önkoşul davranış, dikkat odaklama araçları, özetleyici ve geribildirimdir. İşlem öğretiminde, en çok kullanıldığı ifade edilen içerik öğeleri sürecin amacı, işlem basamaklarını gösterme, deney yapma, sıraya uyarak yapma, özetleyici ve geribildirimdir. İlke öğretiminde, en çok kullanıldığı ifade edilen içerik öğeleri önerme, nedensel ilişkiler, ilişkisel bilgi, örnek, olay, durum, problem ve geri bildirimdir.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study to aim to evaluate to be arrangement form of content components which are used by teachers in the unit ?if there was no pressure? which is one of the primary education 7th grade science lesson?s units teaching 111 science teachers from public schools as well as from private school have partaken in this research. All 111 teachers have been surveyed with a questionnaire and two of them have been interviewed and their lessons have been observed. The findings of questionnaire, interview and observation have been individually analyzed and the correlation to each other of findings obtained from three different models have been examined. It was ensured that both the findings? consistency of questionnaire, interview and observation were examined. According to the findings; the majority of the teachers have assessed this subject as difficult, their own presentation and teaching ability and and the level of students? learning as good. During the unit The teachers have the most taught as a concept ?Pressure?, as an operation ? Denomination conversion? as a principle ?Pascal?. In consept teaching the most used contents components were definition, example, characteristics, pre-conditional behavior, attention focusing, summarizer and feedback. In operation teaching the most used contents components were the purpose of process, displaying steps of operation, experimenting, experimenting according to the predetermined steps, summarizer and feedback. Likewise, In principle teaching the most used contents components were proposal, causal relationship, prerequisite information, example, event, condition, problem and feedback