Avrupa Topluluğu kamu ihale mevzuatı ve sorunları
Public procurement legislation of the European Community and the problems
- Tez No: 250143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Topluluğu, Kamu ihalesi, Tarife Dışı Engel, Şeffaflık, Ayırımcılık Yapmama, Nesnellik, Yeni Kamu İhale Direktifleri, European Community, Public Procurement, Non-Tarif Barrier, Transparency, Non Discrimination, Objectivity, New Public Procurement Directives
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Ayırımcı kamu ihaleleri, Topluluğun iç pazar girişiminin başarıya ulaşmasının önündeki en büyük tarife dışı engellerden biridir. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için Avrupa Topluluğu 1970'lerden bu yana, prensipleri kamu ihalelerinde şeffaflık, ayırımcılık yapmama ve nesnellik olan bir dizi direktif kabul etmiştir. Direktiflerin amacı, kamu pazarlarında rekabetçi bir rejim oluşturmak ve ulusal teşebbüsleri kayırıcı tercihli alımlardan doğan Topluluk içi ticaretteki tarife dışı engelleri ortadan kaldırmaktır. Ancak bu alanda bir kısım gelişme kaydedilmesine rağmen, direktiflerin amacına tam olarak ulaşılamamıştır. Bu nedenle 2004 yılında mevcut yasal rejimi kolaylaştırmak, modernleştirmek ve açıklığa kavuşturmak amaçlarını taşıyan yeni direktifler kabul edilmiştir. Bu yeni hükümlerle, rejimi günümüz idari ihtiyaçlarına uyarlamak için çok sayıda yeni kavram ve yöntem getirilmiştir. Bu yeni hükümler her ne kadar memnuniyetle karşılansa da, kurallar ve üye ülke uygulamaları ile ilgili bazı sorunlar halen mevcuttur.Bu çalışmanın amacı, Topluluğun mevcut kamu ihale kurallarını, yeni direktiflerin getirdiği değişikliklerle ve yeni rejimin kısmen içerdiği ya da hiç içermediği bazı önemli hususlarla bağlantılı olarak değerlendirmektir.Bu bağlamda ilk olarak Topluluk kamu ihale kurallarının tarihsel gelişimi incelenmiştir. Ardından mevcut kamu ihale rejimi, Kurucu Antlaşma'nın ilgili hükümleri ve yeni kamu ihale direktifleri ile ilgili olarak ele alınmıştır. Son olarak yeni kamu ihale kuralları irdelenmiş ve yeni rejimin sorunları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Discriminatory public procurement has been one of the major non-tariff barriers to the achievement of the Community?s internal market initiative. To tackle this problem, since 1970s European Community has adopted a series of directives with the principles of transperancy, non discrimination and objectivity in the award of public contracts. The purpose of the directives is to constitute a competitive regime in public markets and eliminate all non-tariff bariers to intra-community trade that emanate from preferential purchasing practices which favour national undertakings. Although there has been some progress in this area, the purpose of the directives could not be achieved properly. For this reason, in 2004 the new public procurement directives which intend to simplify, modernise and clarify the existing regulatory regime were adopted. A number of new concepts and methods have been introduced with the new provisions to adapt the regime to modern administrative needs. Though these new provisions are welcomed, there are still some problems about the rules and practices of the member states.The purpose of this study is to evaluate the Community?s current public procurement rules in connection with the innovations of the new directives and some other important issues which are not or partly covered with new regime.In this respect, firstly the historical development of the Community?s public procurement rules is examined. Then the current public procurement regime is discussed with respect to the relevant provisions of the Treaty and the new public procurement directives. Finally, the new public procurement rules are evaluated and the problems of the new regime are investigated.