Emmanuel Levinas felsefesinde etik ilişki olarak sorumluluk
Responsibility as an ethical relation in the philosophy of Emmanuel Levinas
- Tez No: 250265
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ BÜYÜKDÜVENCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Etik, Sorumluluk, Başkası, Etik ilişki, Yüz, Sonsuz, Zaman
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Levinas, Batı felsefenin Aynı fikrine indirgenmiş bakış açısını eleştirerek Başka'nın temele alındığı yeni bir etik anlayış geliştirmiştir. Bu yeni etik, ben ve Başkası'nın (Öteki) karşılıklı olmayan (asimetrik) ilişkileri ile ortaya çıkmış ve ben'in sorumluluğu ile temellendirilmiştir.Sorumluluk ben için kaçınılmaz ve ilkseldir. Sorumluluğun zorunlu doğası aynı zamanda hem etik ilişkinin hem de Başkası'nın sonsuz olması sonucunu doğurmuştur. Levinas'ın, ?sonlu bir varlık olan ben'in sonsuz bir sorumluluğu üstleniyor olması? düşüncesi (tezi) bir paradoks olarak görünse de o, bu durumun metafizik ve teolojik arka planını izah etmiştir. Sonsuz sorumluluk çemberi içindeki ben, kendini Başkası'na adamış gönüllü bir rehine gibi sunulmuştur.Levinas düşüncesinde, Başka fikri, Aynı fikrinden türetilerek Aynı'daki Başka olarak betimlenmiş ancak Aynı fikrinden ayrı olarak temellendirilmiştir. Bu temellendirme sorumluluk etiği çerçevesinde ben'in biricikliğini ve Başkası'nın mutlak üstünlüğünü sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Levinas has developed a new ethic conception by refering to ?The Other?, and criticizing the same simplified western Philosophy point of view. Basically this new ethic has come to an existance by refering to an asymmetric relation between self and the other, and has firmly stablished by the self responsibility.The responsibility is initial and unavoidable for the ?self?.The ındispensible nature of responsibility has caused an eternal result not only for ethnical relation but also for the ?Other?. Although it seems to be a paradox in Levinas? theory about ?eternal responsibility for a mortal existance ?self? he has explained its metaphysical and theological background. The ?self?, within the eternal responsibility sorrunding has been defined as a voluntarily dedicated hostage to the ?Other?.The Levinas?s theory has come to an end by ?The Other? which is the same ?Other? idea driven from ?the same? idea but simply has different fundamental. The uniqueness of the ?self? and the absolutness of ?The Other? advantages are inforced in the fundamental frame of ethic responsibility.Key Concepts: Ethics, Responsibility, Other, Ethical relation, Face, Eternity, Time.