Otistik çocuğu olan ve olmayan annelerde yaşam kalitesi,yaşamdoyumu ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
To study relation between the quality of life, satisfaction with life and hopelessness level for mothers having and not having an autistic child
  1. Tez No: 250351
  2. Yazar: NAZLI BALKANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCELLA ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, yaşam kalitesi, yaşam doyumu, umutsuzluk, Autism, quality of life, satisfaction with life, hopelessness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırmada, otistik çocuğu olan ve olmayan annelerde yaşam kalitesi, yaşam doyumu ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Anadolu yakasında; Göztepe, Kartal, Samandıra ve Sultanbeyli ilçelerinde sağlık raporu alarak özel eğitime devam eden otistik çocuğu olan 55 anne ile normal çocuğu olan 55 anne oluşturmaktadır.Araştırmada Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşam Kalitesi Ölçeği, Diener'ın Yaşam Doyum Ölçeği ve Beck'in Umutsuzluk ölçeği kullanılmıştır. Uygulamalar uygulayıcı tarafından birebir ve her bir deneğe tek tek ulaşılarak yapılan ön görüşmeler sonucunda araştırma hakkında bilgi verilerek ve annelerden izin alınarak yapılmıştır.Verilerin analizinde normal dağılıma uyan ölçekler için ortalamaların karşılaştırılmasında parametrik testler olan Bağımsız Grup T-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), ölçekler arasındaki ilişkinin araştırılması için Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmada SPSS programı kullanılmıştır.Otistik çocukların %81.82'si erkek, %18.18'i kız; normal grubun %63.642'si erkek, %36.6'sı kızdır.Normal gruptaki annelerin otistik gruptaki annelere göre sosyal ilişki (yaşam kalitesi alt boyutu) puanının daha yüksek olduğu görülmüştür.Otistik çocuğu olan annelerde: Umutsuzluk puanı açısından otistik kız çocuğu olan annelerin puan ortalaması otistik erkek çocuğu olan annelere göre daha yüksek bulunmuştur. Sosyal ve çevresel yaşam kalitesi puan ortalamalarında ise erkekler çocuğu olan anneler kız çocuğu olan annelere göre daha yüksek ortalamaya sahiptir. 4-6 yıl arası eğitim alan çocukların annelerinin çevresel yaşam kalitesi puanı 1-3 yıl arası eğitim alan çocukların annelerine göre yüksek bulunmuştur.Normal çocuğu olan annelerde: Sosyal ilişki puan ortalamaları incelendiğinde normal erkek çocuk annelerinin normal kız çocuk annelerine göre daha düşük ortalamaya sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
We aim, with this research, to study relation between the quality of life, satisfaction with life and hopelessness level for mothers having and not having an autistic child.Sampling of the study is formed of 55 mothers having autistic children, who attend special education upon obtaining a medical certificate, and 55 mothers having normal babies living in Istanbul, Asian Side, Göztepe, Kartal, Samandira and Sultanbeyli districts.We used Life Quality Scale of World Health Organization, Diener?s Satisfaction with Life Scale and Beck?s Hopelessness Scale. Applications are made at the consequence pre-interviews of the operator conducted by reaching to one-by-one and each subject and upon giving information and obtaining prior permission of mothers.During the analysis of data, Independent Group T-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) is used to compare averages for scales in conformity with normal distribution, and Correlation Analysis is used to study relation between scales. SPSS software is utilized for the research.81.82% of autistic children were boys and 18.18% were girls, and 63.642% of normal children were boys and 36,6% were girls.Social relation (lower dimension of quality of life) point of mothers in normal group was found higher when compared to mothers in autistic group.For mothers with autistic children: About hopelessness point, average of hopelessness points of mothers with female children were found to be higher when compared to mothers having male autistic children. And for averages of points of social and environmental quality of life, mothers with male children have a higher average when compared to mothers with female children. Points of environmental quality of life of mothers of children who have taken 4-6 years education were found higher when compared to mothers of children who have take 1-3 years education.For mothers with normal children: When points of social relation are studied, mothers of normal male children were found to have lower average when compared to mothers of female children.