Taksi şoförlüğü yapan kişilerin yaşam tarzları ve iş yaşamı hakkındaki düşüncelerinin iş doyumuyla ilişkisi
The relation betwen the thoughts of taxi drivers about their life styles and professional life and job satisfaction
  1. Tez No: 250350
  2. Yazar: AHU ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Kaygı düzeyleri, Demografik özellikler, Taksi sürücüleri, Job Satisfaction, Anxiety states, Demographic Characteristics Taxi drivers
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, günlük yaşamımızda hizmet aldığımız ticari taksi sürücülerini biraz daha iyi tanımak, onların iş doyumlarında ve kaygı düzeylerinde sosyodemografik değişkenler ve çalışma koşullarına bağlı bir farklılaşma olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çalışmada ticari taksi sürücülerinin kaygı düzeyleri ile iş doyumları arasında ilişki olup olmadığı da incelenmiştir.Araştırmanın örneklemi 135 ticari taksi sürücüsünden oluşmaktadır.Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan demografik özellikler ve çalışma koşullarıyla ilgili sorular içeren ?Katılımcı Bilgi Formu?, iş doyumu için ?MSQ (Minnesota Doyum Ölçeği) ve kaygı düzeyi için ?Spielberger Durumluk Kaygı Envanteri? ile elde edilmiştir.Verilerin analizleri için SPSS 12.0 sürümlü paket program kullanılmıştır. Verilerin analizleri için frekans, yüzde tanımlayıcı istatistikleri ile Bağımsız ?t? Testi, Tek Yönlü Varyans analizi-ANOVA ve regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır.Taksi sürücülerinin iş doyumları ve kaygı düzeyleri; yaş, çalışma süresi, çalışma saatleri, medeni durum gibi demografik değişkenler ve çalışma koşullarına bağlı olarak farklılaşma göstermemiştir. Üniversite mezunu olan sürücülerin çalışma arkadaşlarıyla ilişkilerden elde ettiği doyumun ilkokul mezunu olanlardan yüksek olduğu bulunmuştur. Kaygı düzeyinin ise İstanbul'da yaşama süresinin uzunluğuna bağlı olarak arttığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın sonucunda kaygı düzeylerinin iş doyumu üzerindeki etkisi arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study is worked out, for the purpose of being closely acquainted with taxi drivers and ultimately to make a research, if there should be a differentiation in their job satisfaction and anxiety state, related to sociodemographic variables and working conditions. Also in this work, it has been examined if there is any corelation between the anxiety state and job satisfaction of the taxi drivers.The sampling of the survey is based on 135 commercial taxi drivers.Data of the survey have been collected by the researcher, through Participants Questionnaire along with questions on demographical characteristics and working conditions, MSQ (Minnesota Satisfaction Questionnaire) for the job satisfaction and Spielberger State Anxiety Inventory (STAI) for the anxiety state.For the analysis of the data, SPSS 12.0 version software has been utilized. Through the analysis, apart from frequency and rate descriptor statistics, methods like independent t Test, One-Way Anova and Regression analysis have been employed.The job statisfaction and anxiety state of taxi drivers have not been differentiating due to variables such as age, marital status and working hours. It has been monitored that university graduated drivers have a higher statisfaction level in their relations with their colleagues than the drivers as graduates of primary school. Yet, the level of anxiety state differentiates due to the period of living in Istanbul so that the longer the stay in town, the higher is the anxiety state. At the end of the research there is no significant differentiation on how the anxiety state effects the job satisfaction.