İlköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin sendikal bağlılıklarının demografik özelliklerine göre incelenmesi
Working in primary schools according to demographic characteristics of the teachers' union loyalty investigation
- Tez No: 250370
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM KİRAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Unionist commitment, willingness to work for a union, unionist faithfulness, responsibility for the union, the belief in theimportance of unionization
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Sendikaların bugün birçok ülkede eski önem ve güçlerini yitirmeleri; işlevlerini genişletme, üye sayısını ve desteğini arttırma çabalarına girişmelerini gerektirmektedir. Bunun yolunun ise büyük ölçüde üyelerin sendikalara ilişkin olumlu ve güçlü tutumlar geliştirmelerini, sendikal faaliyetlere katılımlarını sağlamaktan geçtiği bilinmektedir. Sendikaya bağlılık düzeyi, çalışanların sendikayı ne derece benimsediklerinin ve desteklemeye hazır olduklarının önemli bir göstergesi olarak ele alınmaktadır.Sendikaların amaçlarına ulaşma konusunda sendikanın yeterliliği genel olarak üye sadakatine, örgütlü işgücünün amaçlarına yönelik inancına ve kendi iradesiyle hizmet etme gönüllülüğüne dayandığından, bağlılık sendikal dokunun önemli bir parçasıdır. Özellikle toplu sözleşmesiz ve grevsiz yürütülen memur sendikacılığında üyelerin sendikaya karsı olumlu tutum ve davranışları, toplu görüşme sürecinde hak mücadelesi etkin bir şekilde verilmesinde ve üyenin sendikada kalmasında önemli bir etkendir.Bu çalışmada kamu eğitim çalışanlarının sendikal bağlılığı, sendikaya sadakat, sendikaya karsı sorumluluk, sendika için çalışmaya isteklilik ve sendikalılığın önemine inanma faktörleri düzeyinde ele alınmıştır ve eğitim işkolunda çalışan sendikalı öğretmenlerin sendikal bağlılık eğilimleri araştırılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma İstanbul ilinde 490 katılımcı üzerinde uygulanmıştır.Anahtar Sözcükler : Sendikal Bağlılık, Sendikaya Sadakat, Sendikaya karsı sorumluluk, Sendika için Çalışmaya isteklilik, Sendikalılığın önemine inanma.
Özet (Çeviri)
As nowadays the unions lose their importance and power in most countries, it is required that they seek for expanding their functions and raising the number and support of their members. It is clear that this aim can be mainly fulfilled by members? positive and everlasting attitudes towards the unions, and by making members attend in unionist activities. The level of commitment to a union is argued out as a significant indication of to what level employees embrance the union and if they are ready to support it or not.A union?s sufficiency in reaching its goals generally depends on the faith of members, belief in purpose of the organized labor and the volunteerism to serve by one?s will power. Because of this reason, commitment is an important part of the unionist configuration. Especially in civil servant unionism which is executed without any collective agreements or strikes the positive attitude and behaviours of members towards the union have an important effect on struggling actively for rights in collective agreement process and on member?s decision to stay in the union.In this study, the unionist commitment of government education employees has been researched on the level of unionist commitment, faith and responsibility to the union, willingness to work for the union and the belief in the importance of unionization and affinity for unionist commitment of the unionist teachers has been studied. This study has been applied to 490 participants in İstanbul.