Yetişkinlerde özgüven duygusu ile anksiyete düzeyi arasındaki ilişkinin karşılaştırılması ve kültürlerarası bir yaklaşım
A comparison of the relationship between self esteem and anxiety in adults and an intercultural approach
- Tez No: 250399
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜCELLA ULUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özgüven, Anksiyete, Yetişkinler, Kültürlerarası, Self-confidence, Anxiety, Adults, Intercultural
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada 25-50 yaş arası orta sosyoekonomik düzeydeki çalışan yetişkinlerde anksiyete ve özgüven arası ilişki sosyo demografik değişkenlere göre incelenmiş ve Türkiye örnekleminden elde edilen bulgular, Avusturya, Amerika ve Hindistan örneklemlerinden elde edilen bulgularla karşılaştırılmıştır.Araştırmanın Türkiye örneklemini İstanbul'dan 120 kişi oluşturmaktadır. Kültürler arası inceleme için çalışmaya dahil olan ülkelerden, Avusturya örneklemini Kundl-Tirol şehrinden 30 kişi, Amerika Birleşik Devletleri örneklemini New York eyaletinden 40 kişi ve Hindistan örneklemini Thane şehrinden 30 kişilik gruplar oluşturmaktadır. Tennessee Benlik Kavramı Ölçeği ve Dört Sistem Endişe Envanteri verileri toplamak için tercih edilmiştir.Verilerin analizinde, ilişkisiz grup t testi, Kruskall Wallis H testi, Mann Whitney U-Testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan istatistiksel işlemlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiş ve elde edilen tüm sonuçlar çift yönlü olarak sınanmıştır. Frekans Dağılımı, Yüzde, Aritmetik Ortalama ve Standart Sapmaları da hesaplanmıştır.Araştırma sonucuna göre, 25-50 yaş arası orta sosyoekonomik düzeydeki çalışan yetişkinlerin özgüven ve anksiyete puanları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ana hipotezde de savunulduğu üzere, çalışma sonuçları da iki değişken arasında anlamlı negatif orantı olduğunu göstermektedir ve özgüven arttıkça anksiyete azalmaktadır. Türkiye örnekleminde 31-40 yaş arası, lisansüstü program mezunu, evli, çocuk sahibi, 6 ila 15 yıl arasında çalışma deneyimine sahip kadınların özgüvenleri en yüksek olarak saptanırken, 25-30 yaş arası, lise mezunu, boşanmış ve çocuk sahibi olmayan, 0 ila 5 yıl arası çalışma deneyimi sahibi kadınların ise anksiyete seviyeleri en yüksek olarak bulunmuştur.Kültürler arası inceleme sonucu da özgüven ve anksiyete arasında anlamlı ilişki olduğunu göstermiştir. Bu anlamlılık sosyodemografik değişkenler arasında da mevcuttur. Özgüven açısından Avusturyalılar en yüksek puanları elde ederken, Hindistan ve Türkiye örneklemi bu grubu izlemiştir; Amerika örneklemi ise en düşük özgüven puanını almıştır. Anksiyete açısından ise Türkiye en yüksek anksiyete seviyesine sahip örneklem olarak saptanırken, bu ülkeyi sırasıyla Hindistan ve Amerika izlemiştir; Avusturya örnekleminde anksiyete en düşük düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between anxiety and self-confidence among working adults with 25-50 years old at a middle socioeconomic level were investigated with respect to socio-demographic variables and the observations obtained from the sampling from Turkey were compared with those obtained from the samplings from Austria, United States and India.The sampling from Turkey of this study consists of 120 people from Istanbul. From the countries, which are included in this study for the intercultural examination, the sampling from Austria consists of a group of 30 people from Kundl-Tirol, the sampling from United States consists of a group of 40 people from New York States and the sampling from India consists of a group of 30 people from Thane. Tennessee Self Concept Scale and Four Systems Anxiety Questionaire was chosen to obtain the data.In the analysis of data, unrelated t test, Kruskall Wallis H test, Mann Whitney U-Test, Pearson Moments Correlation Coefficient were used and the significance level was accepted as 0.05 in the statistics transactions used in this study and all results obtained were tested duplex. Moreover, frequency distribution, arithmetic mean and standard deviation were calculated.According to the result of this study, a significant relationship between anxiety and self-confidence scores of working adults with 25-50 years old at a middle socioeconomic level was found. As proposed in the main hypothesis, the results of this study show that there is a significant negative correlation between two variables and anxiety decreases as self-confidence increases. In the sampling from Turkey, self-confidence of women, who are at 31-40 years old and married and have a master?s degree, children and 6 to 15 years of work experience, were found at the highest, while the anxiety level of women, who are 25-30 years old, divorced without children and have a high school degree and 0 to 5 years of work experience was found at the highest.Moreover, the intercultural examination result indicates that there is a significant relationship between self-confidence and anxiety. This significance is also present among socio-demographic variables. In terms of self-confidence, while Austrian obtains the highest scores, India and Turkey follow to this group; the sampling from United States obtains the lowest self-confidence score. In terms of anxiety, while Turkey was found as the sampling at the highest anxiety level, India and United States follow to this country; the anxiety was found at the lowest level for Austria.