Otistik çocuk annelerinde benlik saygısı ve somatizasyyon düzeylerinn karşılaştırılması
The correlation between self esteem levels and somatisation levels of the mothers of autistic children
- Tez No: 250402
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYHAN ÜGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm, Benlik Saygısı, Somatizasyon, Autism, Self-Esteem, Somatisation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, otistik çocuğa sahip annelerin benlik saygısı düzeyleri ile somatizasyon düzeyleri arasındaki ilişkiler saptanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, ortaya konacak verilerin, otistik çocuk ailelerine ve özellikle otistik çocuk annelerine dair geliştirilebilecek psikolojik destek yaklaşımlarına bir katkı sağlayabileceği düşünülerek planlanmıştır.Araştırmanın örneklemi; otistik çocuk annelerinden oluşan deney grubu ve sağlıklı çocuk annelerinden oluşan kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Araştırmanın verileri ?Kişisel Bilgi Formu?, ?Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği? ve ?SCL 90R Ruhsal Belirti Tarama Listesi? aracılığıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır.Araştırmada karşılaştırma türü ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizleri, SPSS 11 programı ile hazırlanmıştır. Bu çalışmada; gruplar arası ?T-Testi? ve ?Pearson Koreleasyon Analizi? testleri kullanılmıştır. Ayrıca alt değişkenlerin bağımlı değişkenler üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla Kruskal Wallis ve Man Whitney U testleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, sağlıklı çocuk annelerinin, benlik saygısı düzeylerinin, otistik çocuk annelerine nazaran anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Ancak somatizasyon düzeylerine bakıldığında; otistik çocuk annelerinin somatizasyon düzeyleri, sağlıklı çocuk annelerinden daha yüksek olmasına rağmen anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır. Ayrıca grup değişkenine göre SCL 90 ölçeğinin diğer alt boyutlarında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık arandığında, obsesyon, depresyon, anksiyete, fobi ve psikoz alt ölçeklerinde otistik çocuk anneleri lehine anlamlı farklılık görülmüştür.Ayrıca Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği puanı ile SCL 90 Ruhsal Belirti Tarama Ölçeği alt boyutlarından Somatizasyon puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir korelasyona rastlanmıştır. Bu sonuç bu iki alt boyutun birlikte değişim gösterdiğini ifade etmektedir. Benlik Saygısı arttığında, somatizasyon azalmakta, Benlik Saygısı azaldığında da, somatizasyon artmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the correlation between the Self-Esteem levels and somatisation levels of the mothers of autistic children. This study is planned with the acceptance that total outcome of this research will be a contribution to the developing psychological support approaches which are concerned with the families and especially the mothers of autistic children.The sample of the research is divided into two groups, experiment group which is consisted of mothers of autistic children, and control group which is consisted of mothers of healthy children. Data of the is collected via face to face interview by using ?Personal Information Form?, ?Coopersmith Self-Esteem Inventory?, ?Symptom Check List-90-R?.The comparison type relational survey method was used in this research. SPSS 11 program was used during analysis the data of the research. In this study ?Independent-Samples T-test? and ?Pearson Correlation Analysis Test? is used. The ?Kruskal-Wallis Test? and ?Man Whitney U-test? is used for determination of effects of sub variables on dependent variables.Results of the study show that self-esteem levels of the mothers of healthy children are significantly higher than the ones of autistic children. When somatisation levels are taken into consideration, no significant difference between levels of mothers of healthy and autistic children is detected although the levels of mothers of autistic children are higher than the mothers of healthy children. Also statistically significant negative correlation was detected between Coopersmith Self-Esteem Inventory score and Somatisation score which is a sub dimension of Symptom Check List-90-R. This outcome shows that this two sub dimensions varies mutually. When the somatisation level is increasing the self-esteem level is decreasing and likewise.