Bilinçaltı reklamcılık ve tüketici davranışları üzerindeki etkisi
Subliminal advertisement and cunsomer behaviour
  1. Tez No: 250446
  2. Yazar: ÜLKÜ İLGİ ELDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN KIRDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Psychology, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Advertisement, Subliminal Messages, Consumer, Behavior, Effect
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bir reklam mesajı oluşturmadaki esas amaç tüketicilerin zihinlerinde onların dahi farkına varamadıkları ihtiyaçlarını belirleyip, bu ihtiyaçları hayatlarında bir eksik olarak görmelerini sağlayıp arzulamalarını sağlamak, bu tutum neticesinde de onların olmak istedikleri kişi veyahut imge şekline dönüştürmektir Bu mesaj televizyon, radyo, sinema, dergi, gazete ve outdoor mecraları kanalıyla farklı şekillerde tüketiciye ulaştırılmak üzere oluşturulmaktadır.Reklamcıların mesaj yaratırken hedefledikleri asıl olgu tüketici tarafından ilgi çekmesi, akılda kalması ve tüketim davranışına dönüştürmeye çalışmaktır. Çalışmamızın konusu olan bilinçaltı reklamcılık ise bu olguyu, tüketiciye bilinçli bir şekilde olmadan meydana getirmeyi hedeflemektedir. Belirli bir algı eşiğinin çok altında olan ve sadece bilinçli olarak bakıldığında fark edilebilen bilinçaltı reklam, aslında çok eski zamanlardan itibaren uygulanmasına rağmen bugünkü anlamında, 19050'li yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Konumuz olan Bilinçaltı reklamlarda belirli tekniklerle gizlenmiş olan şekillerin, yazıların veya seslerin dışında, bunları betimlemek üzere beden dili, renkler, semboller, metonomi ve metaforlardan da ulaştırılmak istenilen mesajı desteklemek amacıyla faydalanılmaktadır. Bu durumdan ötürüde reklamların içinde bulunan bu tür pekiştirici anlam oluşturucular; tam olarak nitelenemese de yarı-bilinçaltı olarak nitelendirilmektedirler.Bu güne kadar edinilen tüm bu bilgiler doğrultusunda, meydana geleceği düşünülen oluşumların etkilerinin genişliği, bilinçaltı reklamcılığı ülkemize kadar taşımıştır. Günümüzdeki reklamlara daha dikkatli bir şekilde bakıldığı ve incelendiğinde, bilinçaltı veya yarı-bilinçaltı reklamcılık öğelerinin sıkça kullanıldığı görülmektedir.Bilinçaltı reklamcılık ile ilgili yapılmış diğer tüm çalışmalar neticesinde bu kavramın etkisi açık bir şekilde ortaya konmuş ve tüketiciler üzerindeki etkileri de belirlenmeye çalışılmıştır. Bu belirlemeyi tüketiciler üzerinde yapılan çalışmalar yardımıyla yapılmış olup, ortaya çıkan sonuçlar da etkinin yoğunluğunu ortaya koymaktadır. Bizim konumuz olan bilinçaltı reklamcılık ve tüketiciler üzerindeki etkisi isimli tez çalışmamız bu alanda pekiştirici bir diğer çalışma olması için hazırlanmıştır. Buradaki bir diğer amaç ise Dünyada içinde Türkiye'nin' de bulunduğu, 57 ülkede yasaklanan bu reklam türünün bir denetleme kuruluna ihtiyaç duyduğunu göstermek ve bu eksikliği dile getirmektir.ANAHTAR SÖZCÜKLER1. Reklam2. Bilinçaltı Mesajlar3. Tüketici4. Davranış5. Etki
Özet (Çeviri)
Advertisement is a commercially designed message meant for the unaware consumer to lead him to believe in the worthy cause of the need for consuming the intended product by creating a seductive, ideal message. This message is imposed on the consumer through TV, radio, cinema, magazines and newspapers.The aim is to attract, to create awareness and to awaken response. Our subject matter, subconscious marketing; on the other hand, aims for an unrevealed, somewhat coded, operation. Although applied for quite a long time, it has been used professionally since 1950?s. Visible only to the discerning eye; the images, sounds or the written matter, backed with color, body language and metaphors, may hold the significant message. Such concepts in subconscious marketing thus considered semi subconscious.Subconscious marketing picked up also in Turkey after its expected impact had been realized. When examined closely, today?s ads are jammed with subconscious or semi-subconscious images.Another objective of this thesis in 57 countries of the world banned this type of ad that can control the formation of a committee is to examine the necessity.