Anonim ortaklıklarda malvarlığının korunmasına ilişkin önlemler
Capital maintenance in joint stock companies
  1. Tez No: 250445
  2. Yazar: ARGUN KARAMANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim ortaklıklar, sermaye, malvarlığı, malvarlığının korunması, alacaklıların korunması, Joint stock companies, capital, patrimony, capital maintenance, creditor protection
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Anonim ortaklıklara hakim ilkelerden biri olan, ?Malvarlığının Korunması İlkesi? konumuzun temelini teşkil etmektedir. Anonim ortaklıklara tüzel kişilik tanınması ve sınırlı sorumluluk ilkesi, anonim ortaklıkları, büyük yatırımlar için en çok tercih edilen ortaklık tipi haline getirmiştir. Bazı hallerde tüzel kişilik ve sınırlı sorumluluğun kötüye kullanılması, başta ortaklık alacaklıları olmak üzere tüm menfaat sahiplerini mağdur etmiş, toplumun büyük bir bölümü bundan, dolaylı da olsa olumsuz etkilenmiştir. Dolayısıyla gerek Kara Avrupası gerek Anglo Amerikan Hukuku'nda, alacaklıların ve anonim ortaklıklarda menfaat sahibi diğer kişilerin mağdur edilmeleri riskini asgariye indirmek amacıyla hukuki önlemler düzenlenmiştir. Bu çalışmada, öncelikle malvarlığı kavramını hukuki anlamıyla ortaya konulduktan sonra ?Malvarlığının Korunması İlkesi?nin yapısı ve unsurları incelenmiş, son olarak da ilkenin somut görünümleri olan, önlemler ele alınmıştır. Ayrıca mevcut hükümler, TTK Tasarısı ile de karşılaştırmalı olarak incelenerek, mümkün olduğunca değişik boyutlarıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmada bazı konular hakkında, gerek tartışmalı hususlar ile ilgili gerek olması gereken hukuk bakımından görüşlerimize ve önerilerimize de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Capital maintenance, which is one of the basic principles of company law, forms the basis of this dissertation. Legal entity and limited liability has made the joint stock companies the most preferred type of company for the major investments. However abuse of legal entity and limited liability, victimized all stakeholders in particular creditors, thus affecting the whole society. Hence both Continental Europe and Anglo American law systems have regulated legal provisions in order to minimize the risk for stakeholders particularly for creditors. In this dissertation, legal meaning of patrimony is studied, then structure and elements of capital maintenance are analyzed, finally legal provisions related with capital maintenance are examined. Current provisions of Turkish Commercial Code are compared with the related provisions of Draft Turkish Commercial Code and the subject is aimed to be studied in different dimensions. Remarks and suggestions are made about controversial matters.