Türk Vergi Ceza Hukukunda usulsüzlük suçu ve cezaları
Irregularity crimes and fines in the Turkish Tax Penalty Law
  1. Tez No: 250549
  2. Yazar: METİN MOLLAMUSTAFAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE UZUNALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, İdari Nitelikli Vergi Suç ve Cezaları, İdari Mali Yaptırım, Adli Nitelikli Vergi Suç ve Cezaları, Etkinlik, Vergi Denetimi, Tax, Administrative Tax Crimes and Penalties, Administrative Financial Enforcement, Income Loss, Efficiency, Tax Con
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Gerek gelişmekte olan ülkelerde gerekse Türkiye'de olası vergi kayıplarını ve vergi suçlarını önlemek, yükümlülerin vergi yasalarının şekle ve usule ilişkin hükümlerine kolaylıkla uyum göstermesini ve bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen kamu mal ve hizmetlerinin finansmanını sağlamak amacıyla salınan vergi vb. gelirlerin tam ve zamanında alınabilmesi için gerekli yaptırımlardan biride usulsüzlük cezalarıdır. Bu çalışmanın amacı, idari nitelikli vergi suç ve cezaları arasında sayılan usulsüzlük suçu ve cezalarının devletin uğraması muhtemel gelir kayıplarını önlemedeki ve vergi suçlarını önlemedeki etkinliğini belirlemektir. Çalışmada birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Bu çerçevede pilot uygulama şeklinde Antalya ilini kapsayan anket çalışması yapılmıştır. Antalya ilini kapsayan anket çalışmasıyla birlikte çalışmanın sonucunda da Antalya ilinde usulsüzlük suçu ve cezalarının hem vergi suçlarını hem de devletin uğraması muhtemel gelir kayıplarını önlemede etkin olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra yükümlülerin idare tarafından kesilen usulsüzlük cezalarına sıklıkla maruz kalması bir başka deyişle usulsüzlük cezalarına nitelikleri itibariyle idarenin sıklıkla başvurması, usulsüzlük cezalarının uygulanabilir olmasına rağmen cezaların asıl oluşturulma amacından uzaklaştığı da tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada konu ile ilgili literatür taraması yapılmış ve uluslar arası hukukta ve Türkiye'de vergi suç ve cezaları karşılaştırmaya tabi tutulmuştur. Çalışmanın nihayetinde Türkiye'de idari mali yaptırımlar niteliğine sahip usulsüzlük suçu ve cezalarının vergi kayıplarını ve vergi suçlarını önlemede etkin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Either in developing countries or in Turkey, to avoid probable tax losses, to provide taxpayers behaved in accordance with formal and procedural provisions of the tax law and to finance public commodities and services for needs of individuals, tax penalties called generally as `irregularity penalties? consisting administrative financial sanctions are fined bye Administrative Authorities. The aim of this study is to determine the effectiveness of irregularity crimes and penalties which are considered as one of the administrative tax crimes and penalties in preventing probable income losses of the government and tax crimes. This study have been used primary and secondary sources. Hence, is to show the conclusions of the questionnaire study as a pilot exercise made in Antalya province stating the applicability of irregularity crimes and penalties in respect of their qualifications. The literature research about the theory of taxation and punishment has been considered in this study. In this study, tax crimes and penalties in Turkish and International Laws are examined in respect of the efficiency of irregularity crimes and penalties in preventing probable income losses of the government and tax crimes. As a result of this study, it is observed that, penalties arising from irregularity crimes in Antalya province have no effect in preventing either tax crimes or probable income losses of the government. Besides, it is also concluded that taxpayers are often subject to irregularity penalties fined by Administrative authorities. In other words, irregularity penalties can be implemented often by the Administration for the qualifications possessed, however, it deviates irregularity penalties from the aim of preventing crimes although this was the aim of the implementation. In this study ultimately, it is observed that, penalties arising from irregularity crimes in Turkey province have no effect in preventing either tax crimes or probable income losses of the government.