Vergi kaçakçılığı suçlarının tespiti ve yargılanmasında Vergi Usul Kanunu'ndaki delil sisteminin değerlendirilmesi
Evaluation of the evidence system in the Tax Procedure law in the detection and trial of tax smuggling crimes
- Tez No: 896982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Kaçakçılığı, İspat, Delil Sistemi, Tax Smuggling, Proof, Evidence System
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Genel bir kanun olarak Vergi Usul Kanunu'nu içinde vergilendirme, mükellefin ödevleri, değerleme, ceza hükümleri, vergi davaları gibi çeşitli konulara ilişkin düzenlemelerin yapıldığı görülmektedir. Ceza hükümleri, vergi kabahatleri ile cezaları ve vergi suçları ve cezaları şeklinde olmak üzere Vergi Usul Kanunu'nun dördüncü kitabında düzenlenmiştir. Vergi kabahatleri, vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük olarak düzenlenmişken vergi kaçakçılığı, vergi mahremiyetinin ihlali ve mükellefin özel işleri yapma ise vergi suçları olarak düzenlenmiştir. Vergi kabahatleri vergi idaresi tarafından kesilmektedir. Vergi suçlarına uygulanacak cezaları belirleme görevi ceza mahkemelerine aittir. Bu yönüyle vergi suçlarının hukuki niteliği Türk Ceza Kanunu'ndaki suçlardan farklı değildir. Ancak vergi kaçakçılığı suçunun tespit ve yargılanmasında kendine ait ayrı bir delil sistemine sahip Vergi Usul Kanunu'nu ya da diğer vergi kanunları ile getirilen hükümlerinin dikkate alınmaması düşünülemez. Başka bir ifadeyle, incelemenin vergi ile ilgili olduğu hesaba katıldığında bu süre sonunda düzenlenen vergi suçu raporundaki bulguların ceza vermeye yeterli olup olmadığının yargılama esnasında araştırılması Vergi Usul Kanunu'ndaki ispat ve delil hükümlerini dikkate almayı zorunlu kılmaktadır. Konunun teorik çerçevesi bu şekildedir. Ayrıca bu konularda verilmiş pek çok İstinaf Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı mevcuttur. Böylece, verilen kararlar ile vergi kaçakçılığı suçunun tespiti ve yargılanmasında Vergi Usul Kanunu'ndaki delil sisteminin uygulanmasındaki eksiklikler giderilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışma ile vergi kaçakçılığı suçunun tespit ve yargılanmasında vergi usul hukukundaki delil sistemi teorik ve yargısal uygulama yönleriyle eleştirel bir şekilde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a general law, it is seen that the Tax Procedure Law contains regulations regarding various issues such as taxation, taxpayer duties, valuation, penalty provisions, tax cases. Penal provisions are regulated in the fourth book of the Tax Procedure Law, including tax misdemeanors and penalties, and tax offenses and penalties. While tax misdemeanors are regulated as tax loss, irregularity and special irregularities; tax smuggling, violation of secrecy of taxes and carrying out private affairs of the taxpayer are regulated as tax crimes. Tax misdemeanors are deducted by the tax administration. The task of determining the penalties to be applied to tax crimes belongs to the criminal courts. In this respect, the legal nature of tax crimes is no different from the crimes in the Turkish Penal Code. However, it is unthinkable not to take into account the Tax Procedure Law, which has its own separate evidence system, or the provisions of other tax laws in detecting and prosecuting the crime of tax smuggling. In other words, considering that the investigation is tax-related, it is necessary to investigate during the trial whether the findings in the tax crime report prepared at the end of this period are sufficient to impose a penalty, making it necessary to take into account the proof and evidence provisions in the Tax Procedure Law. This is the theoretical framework of the subject. In addition, there are many decisions of the Court of Appeal, the High Court of Appeal, the Council of State, the Constitutional Court and the European Court of Human Rights on these issues. Thus, the decisions made attempt to eliminate the deficiencies in the application of the evidence system in the Tax Procedure Law in the detection and prosecution of tax smuggling crimes. In this study, the evidence system in tax procedural law is critically evaluated in terms of theoretical and judicial practice in detecting and prosecuting the tax smuggling crime.