The Growing Desert: Nihilism and metaphysics in Martin Heidegger's thought
Büyüyen çöl: Martın Heidegger düşüncesinde nihilizm ve metafizik
- Tez No: 250634
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varlık, Hiçlik, nihilizm, metafizik, düşünme, Varlık tarihi, Gestell, Varlığın unutulmuşluğu, Varlığın terketmişliği, öteki başlangıç, insani öz, Being, No-thing, nihilism, metaphysics, thinking, history of Being, Gestell, forgetfullness of Being, abandonment of Being, the other beginning, human essence
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmada, Heidegger'in nihilizmi metafiziğin, metafiziksel Varlık deneyiminin, özsel boyutu olarak kavrayışını tetkik ediyor, ve akabinde, bu olguya Heidegger'in ne tür karşılıklar verdiğini ele alıyoruz. Heidegger nihilizmi metafiziksel düşünme biçimi içindeköklenmiş olarak düşünür, bu nedenledir ki metafizik ve nihilizm asli bir özdeşlik arzederler. Çerçevesi içerisinde Varlık'ın, açık veya örtük olarak, sanattan bilime, Batı kültürünün tüm sahalarında, deneyimlenip, ifadelendirildiği bu düşünme biçimi bize Batı geleneğinin derin tarihini ya da hareketini vermektedir. Heidegger bu hareketi giderek büyüyen bir tehdit olarak, gerçekte Batı tarihinin en tekinsiz olanağında, yani Varlık'ın tecellisi için bir açıklık alanı olarak insani özün mutlak imhasında, nihayete varacak bir şey olarak, telakki eder. Heidegger bu altta yatan olguya çeşitli isimlerle işaret eder: Varlık'ın unutulmuşluğu, Varlık'ın terketmişliği, dünyanın karanlıklaşması, Gestell ve mahvoluş bunlardan yalnızca bir kaçıdır. Bu gelenekte Varlık, Platon ve Aristo ile birlikte, bir hiç haline gelmekte, yani, her türlü derinliğine mütalaanın dışında bırakılmakta, sırf bir soyutlamaya indirgenmektedir. Nihilistik olan her şey yeterince derinliğine nüfuz edildiğinde Varlık'ın hakiki manasına bir yabancılaşmayı bağrında barındırdığı ortaya çıkar. Bu nedenle, sadece Hiçliği Varlık'ın gizlenme boyutu olarak keşfetmekle, ve böylece derin bir manada sonluluğumuza açık olmakla, kalmayan, aynı zamanda, içinde, sayesinde ve ona yönelik bir şekilde insan varlıklar olarak varoluş halinde bulunduğumuz Varlık hediyesine mütefekkirane ve müteşekkirane mükabele edecek, metafiziğinin hakimiyet alanı dışında bir düşünme biçimi geliştirmeliyiz. Batı tarihinin bu en uzun son evresinde, Nihilizmin geleceksel potansiyellerine karşılık olarak, Heidegger'in düşüncesinin geleceksel karakteri, O'nun öteki başlangıcı ibda edecek yeni bir düşünme biçimi arayışı, felsefesinin karakteristiği olan tuhaf bir gerilimi içinde saklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we explore Heidegger?s understanding of nihilism as the essential dimension of metaphysics, of metaphysical experience of Being, and in the following, we address his responses to it. Heidegger takes nihilism as rooted in the metaphysical way of thinking, hence metaphysics and nihilism standing in a primordial identity. Such metaphysical way of thinking as a framework in which Being is experinced and articulated, explicitly or implicitly in all areas of Western culture, from art to science, gives us the deep history or movement of Western tradition. Heidegger considers such movement to be presenting an ever growing threat, indeed as something to be consummated in the eeriest possibility of world history, that is, total destruction of human essence as an openness for the disclosure of Being. He points out to this underlying phenomenon with various designations: forgetfullnesss of Being, abandonment of Being, darkening of the world, Gestell and devestation are some of them. In this tradition, Being, from Plato and Aristotle onwards, becomes nothing at all, that is, excluded from any thoughtful consideration, reduced to a mere abstraction. Anything nihilistic, if fully delved into, would prove to conceal at its heart an alienation to the true sense of Being. Therefore, we need to develop a way of thinking outside the dominion of metaphysics, which should not only discover No-thing as the concealment dimension of Being, thus be deeply open to our finitude, but also learn to respond thoughtfully and thankfully to the gift of Being in, through and towards which we ex-sist as human beings. Vis-a-vis the futural potentials of nihilism in this long end of Western history, the futural character of Heidegger?s thinking, his search for a new way of thinking that would incipate the other beginning, harbours a strange tension that is characteristic of his whole philosophy.